Interpol skærper kampen


Interpol skærper kampen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PIRAT: Lukrativ forretning for terrorgrupper og organiserede kriminelle
Svindel med piratkopierede mærkevarer er i de seneste år nærmest eksploderet og vurderes i dag at omsætte for 500 milliarder euro om året - eller mere end syv procent af den samlede handel i verden.

- Men der er stor uvidenhed om tallene. Efter min mening er 500 milliarder et forsigtigt skøn, men vi håber at få bedre data om omfanget, siger John Newton, der beskæftiger sig med svindelen i Interpols hovedkvarter i Lyon.

Han har ikke nogen enkel forklaring på, hvorfor svindelen er vokset så voldsomt i omfang gennem de senere år.

- En forklaring kan være, at der er kommet en helt ny teknologi og dermed helt nye produkter. Desuden spredes informationer langt hurtigere i dag end tidligere - f.eks. kan man på internettet få oplyst, hvordan man skal gøre, fortæller John Newton.

I 2001 afholdt Interpol den første internationale konference om emnet, og året efter mødtes en ny aktionsgruppe bestående af politifolk, toldere og branchefolk for første gang.

- Vi ønsker et nært samarbejde med industrien, så vi kan koordinere aktiviteterne og fokusere indsatsen. Vi har en holistisk indgang til problemet - alle må arbejde tæt sammen: virksomheder, toldvæsen og politi, siger John Newton.

Stor profit, lille risko

Til januar indleder Interpol en tre-års plan for at styrke sin indsats mod piratkopiering. Planen indebærer bl.a., at organisationen forbedrer sit netværk mod piratkopiering, så de to mand i hovedkvarteret i Lyon får hjælp fra fire forbindelsesofficerer i Europa, Afrika, Asien og Amerika.

Man kan mene, at det må være producenternes eget problem, at deres varer forfalskes, men gerningsmændene er organiserede kriminelle, der arbejder på tværs af landegrænser. Desuden finansierer flere terrorgrupper deres aktiviteter ved hjælp af piratkopiering.

- Det er egentlig ikke nyt. I Nordirland har IRA tjent penge ved at sælge forfalskede mærkevarer i de sidste 30-40 år. Disse grupper interesserer sig for området, fordi profitten er høj og risikoen lav, siger John Newton.

Et problem er, mener han, at mange regeringer ikke tager det alvorligt, og at straffene derfor ikke er særligt strenge.

Interpol skærper kampen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce