Takket være en stor indsats fra FilmFyn, Odense Filmværksted og den to-årige filmuddannelse 18Frames er Fyn ved at være godt med på filmfronten, vurderer instruktør og manuskriptforfatter Jacob Pilgaard.

Talentmassen inden for filmbranchen er efterhånden ved at nå en størrelse på Fyn, at det snart ville kunne lade sig gøre at lave en spillefilm, som både er filmet og produceret på Fyn udelukkende med fynskbaserede filmfolk.

Det vurderer Jacob Pilgaard, der lige nu høster roser for sin kortfilm "Se, hvilken klovn", der har Tommy Kenter i hovedrollen. Den 39-årige instruktør og manuskriptforfatter valgte at blive på Fyn, da han havde afsluttet sin uddannelse på 18 Frames i 2015, og han er ikke den eneste, der har valgt at have Fyn som base.

Om Jacob Pilgaard

39-årige Jacob Pilgaard er Cand.mag. i medievidenskab fra SDU.I 2013 blev han optaget på manuskriptlinjen på den alternative filmuddannelse 18 Frames, som han afsluttede i 2015

Jacob Pilgaard har skrevet og instrueret:

Sé, hvilken klovn (kortfilm) 2017

Mod toppen af bjerget (kortfilm) 2015

Girls Night Out - Caspers eventyr, Del 1 (kortfilm) 2015

Herudover har han været manuskriptforfatter på:

Vindmøllernes Sus (Konsulent, spillefilm) 2016

Mellem Himmel og Helvede (kortfilm, medforfatter) 2016

Nede under overfladen (Historie, kortfilm) 2015

For det fælles bedste (kortfilm) 2014

I skoven (kortfilm) 2013

Klovn og Søn (kortfilm) 2013

 

- Vi bliver flere og flere. Der er efterhånden en del, som vælger at blive på Fyn, når de er færdige med uddannelsen. Samtidig er der mange på vej op. Vækstlaget er stigende sammenlignet med fem-seks år siden, da jeg begyndte at komme oppe på værkstedet (Odense Filmværksted, red.). Så fødekæden begynder at se ret fornuftig ud, siger han og fortsætter:

- Jeg tror, at hvis jeg blev spurgt nu, så kunne jeg sætte et helt hold til en spillefilm. Det kunne vi ikke for fem år siden, så vi har taget et stort skridt takket være Odense Filmværkstedet, 18Frames og Film Fyn.

- Jeg tror, at hvis jeg blev spurgt nu, så kunne jeg sætte et helt hold til en spillefilm. Det kunne vi ikke for fem år siden, så vi har taget et stort skridt takket være Odense Filmværkstedet, 18-frames og Film Fyn. Jacob Pilgaard, filminstruktør.

 

Giver god mening

Og det er netop, hvad Jacob Pilgaard har i tankerne. Han arbejder på et spillefilmsprojekt, som skal filmes og produceres på Fyn, og hvor han så vidt muligt benytter sig af fynske filmfolk.

- Det må være næste skridt. Vi skal jo sørge for, at der er et incitament til at blive på Fyn, siger han.

I øjeblikket er de fynske filmfolk dog afhængige af, at Film Fyn lokker større produktioner til øen. Som Hella Joofs seneste film "Happy ending", der optages i og omkring Faaborg og Svendborg i løbet af sensommeren. Her har Jacob Pilgaard fået job som statistkoordinator, og produktionsselskaber bruger i stigende grad fynske filmfolk, fortæller han:

- Det giver god mening, fordi vi bor her. Vi kender folk og locations - frem for at der kommer en eller anden fra København og skal starte fra bunden.

- Der er også nogle ting, ser er nemmere, når man indspiller en film på Fyn. Helt lavpraktisk er det nemmere at få lukket en gade på Tåsinge end på Vesterbro. Vi har nogle locations, man ikke lige finder i indre København. Vi har også noget enestående natur, som ofte er årsagen til, at produktioner kommer herover, siger Jacob Pilgaard.

Gode ambassadører

Mette Bihl, som er direktør for Odense Filmværksted, glæder sig over, at filmskabere som Jacob Pilgaard vælger at blive på Fyn. Det er vigtigt for at bevare et filmmiljø i Odense, men også for Odense Filmværksted.

- De filmskabere, som vælger at blive på Fyn, bliver utrolig vigtige ambassadører for os. Vores opgave er at inspirere unge filmskabere til at fortælle gode historier, og det er altid godt at have nogen fra det, man kalder "zonen for nærmeste læring", altså nogle som lige har været igennem det, som de unge selv går igennem og dermed forstår den proces, siger hun og peger på, at det ikke kun er talentmassen, der vokser. Kvaliteten af de film, der bliver lavet på Fyn, stiger også:

- Tre af de film, vi har støttet, deltager i konkurrencen på Odense Film Festival i år. Niveauet på de film, der bliver lavet i Odense, er højere end det var for ti år siden.

 

  • Seymore_Martin_(2015)_07

    Af:

    Jeg er digital jourhavende på Fyens.dk, derudover er jeg madanmelder og skriver fra tid til anden også bog- og cd-anmeldelser. Jeg er medlem af Odense Fødevarefællesskab og er frivillig ved Odense International Film Festival.