Institutionsbørn mangler mænd


Institutionsbørn mangler mænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pædofili-skræk, kvindehørm og dårlig løn får skylden for, at moderne mænd ikke gider at arbejde med små børn

En flok kvinder søger en mand. Selv om det måske lyder appellerende i mange mandeører, bider det ikke på i daginstitutionerne.

Her er manglen på mænd så udbredt, at kommunerne for to år siden fik mulighed for at søge specifikt efter mænd, når en pædagogstilling skulle besættes.

Det er dog sjældent blevet brugt i praksis, fordi der er så få mænd at rekruttere, at det reelt er spild af annoncekroner, fortæller Lis Pedersen, medlem af forretningsudvalget i BUPL, pædagogernes fagforbund.

- I de fleste tilfælde er man glad, bare man får en uddannet pædagog, siger hun med henvisning til den stigende mangel på pædagoger.

Lektor Stig Brostöm fra Danmarks Pædagogiske Universitet kalder det "dybt problematisk", at institutionerne er kvindedominerede:

- Børnene ser kun halvdelen af kulturen og får et lidt ensidigt syn på tingene, mener han.

Et af de altafgørende problemer er, at mænd ikke føler sig hjemme på småbørnsstuerne. De føler ofte, at andres øjne hviler undrende og mistænksomt på dem, mener Steen Baagøe Nielsen, lektor på Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning på RUC.

- Angsten for at blive set som mærkelig eller endog anklaget for at være pædofil er en væsentlig årsag til, at vi ikke ser flere mænd. På mange måder er det blevet illegitimt for mænd at arbejde med små børn. Alene lysten til at have jobbet kan gøre, at man tillægges motiver, man ikke har, og mange bliver mødt med attituden "hvad vil du egentlig der?", siger han.

Lis Pedersen genkender billedet fra institutionerne:

- Jeg oplever, at mændene tidligere havde lige så tæt kontakt med børn som vi kvinder. Det er slut nu - det har de ikke mere. De har simpelthen trukket sig, fordi de er bange for, at det kan misforstås, forklarer hun.

Ikke hot blandt mænd

Både Norge og især Sverige har også tidligere oplevet grumme pædofilisager. Men begge lande har i de senere år haft stor fokus på at tiltrække mænd til småbørnsinstitutionerne. Blandt andet har Norge indført en målsætning om 20 procent mænd i børnehaver, indført handlingsplaner og øremærket 40 procent af pladserne på uddannelserne til mænd. Sideløbende har man kørt en mediekampagne om, hvad mænd får ud af at arbejde med børn og omvendt, ligesom der er skabt rum til mændene ved at lave naturbørnehaver og sportsbørnehaver. På tre år har det ført til 2400 flere mandlige ansatte i de norske børnehaver, så indsatsen har båret frugt, konstaterer Steen Baagøe Nielsen.

- Det som har givet et stort løft i de norske børnehaver er, at man med et meget bredt perspektiv har arbejdet på, at mænd også hører sammen med børn og kan udøve omsorg, siger han.

Samme fokus er der langt fra i Danmark, og det undrer Steen Baagø Nielsen.

- I Danmark nytter det ikke med kønskvotering i første omgang, for problemet er mere grundlæggende, nemlig at der mangler ansøgere. Det er egentlig paradoksalt. Selv om det er blevet ret hot at være nærværende far, så har det ikke meget effekt på søgningen til job med børn - og slet ikke blandt de unge mænd.

- Derfor må man understrege budskabet om, at det både er legitimt, spændende og engagerende at arbejde med børn, siger han og opfordrer til at man allerede i skolen møder mænd, som kan fortælle den gode historie om deres arbejde med børn.

Lis Pedersen fra BUPL er enig.

- Vi skal blive bedre til at fokusere på de positive historier. Det, tror jeg virkelig, betyder noget, erkender hun.
Fakta
I Danmark er mændene markant underrepræsenteret i specielt vuggestuer og børnehaver

I vuggestuer er 1,5 procent af de ansatte mænd

I børnehaver er 6,1 procent af de ansatte mænd

- I Danmark er kønskvotering ikke lovligt, men efter den nye ligestillingslov er det blevet muligt for kommunerne specifikt at søge efter mandlige pædagoger, når der er stillinger ledige. En ordning som kun meget få kommuner benytter sig af.

Juniorpædagoger

Stig Broström har for nylig evalueret et projekt for Vallensbæk Kommune, som i et forsøg på at tiltrække det andet køn og give plads til lidt mere vildskab har ansat drenge fra 8. klasse som "juniorpædagoger".

Projektet har givet positive erfaringer både blandt børn, forældre, pædagoger og ikke mindst drengene selv, som fandt jobbet rigtig sjovt. Siden har flere kommuner taget ideen til sig.

Og det er godt, mener Stig Broström, for kommunerne bør tænke i hele paletten for at få mændene ind i daginstitutionerne. Lige fra at ansætte en mandlig kok eller gartner til at hyre legeonkler blandt studerende eller hyggeonkler blandt efterlønnere.

- Det vigtige er, at børnene også har nogle mandlige identitetsfigurer, mener han.

Institutionsbørn mangler mænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce