Ingen skal dø alene

Lise Byrler har stiftet et hold af vågekoner i Odense
Foto: birgitte carol heiberg

Ingen skal dø alene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tværtimod skal alle have en ordentligt afsked med livet, og derfor får Fyn nu en række vågekoner, som kan tilkaldes af plejecentre og lignende

Da Lise Byrler en novemberaften tilbage i 2006 tilfældigt faldt ind i et tv-program, så hun en udsendelse, hun ikke kunne slippe, og som ikke hverken kunne eller ville slippe hende.

Den handlede om en række stærke kvinder på Bornholm, der havde gjort det til en naturlig del af deres tilværelse at sidde ved ensomme menneskers dødsleje.

Vågekonerne, kalder man dem, og deres filosofi er, at intet menneske skal dø alene, uanset hvor ensomme de måtte have været.

Stærkt budskab

- Det var en udsendelse med et budskab så stærkt, at jeg ikke kunne undgå at blive berørt, lyder det i dag fra Lise Byrler.

Hun er 36 år og single, uddannet socialrådgiver og arbejder i det daglige med stofmisbrugere i Odense.

Hun har aldrig tidligere været engageret i frivilligt, socialt- eller humanitært arbejde.

Men udsendelsen betød, at hun tog initiativ til og satte sig i spidsen for oprettelsen for et hold af vågekoner i Odense og på det øvrige Fyn.

Det sker i samarbejde med Røde Kors, og foreløbig har hun tre, men hun vil gerne have flere, for behovet er stort.

Døde i uger

Ofte hører man om mennesker, der har ligget døde i deres hjem i måske flere uger, uden at nogen har reageret, og plejecentre og sygehuse kan melde om døende mennesker, der er så ensomme, at de ikke har en eneste til at sidder ved deres leje og holde dem i hånden i de sidste svære timer, inden livet løber ud.

Ikke ordentligt

Det er det, Lise Byrler vil gøre op med.

- Det er ganske enkelt ikke ordentligt, at vi lader nogle i dette samfund dø alene, siger hun.

- Når man kommer til verden, er man som regel omgivet af mange glade mennesker. Men når man dør - ja, så sker det oftere og oftere, at man er alene i verden.

- Og det kan ikke være meningen i et samfund som vort, forklarer hun.

Derfor gik hun til Røde Kors, der inden for de sidste fire-fem år har dannet Vågetjenester flere steder i landet, efter at det tilbage i 2001 begyndte i Hanstholm på skulderen af Jylland.

Landskendt

Her blev den tidligere hjemmehjælper Jonna Kristensen på det nærmeste landskendt, da hun trådte frem og forklarede, hvordan hun havde gjort det til en livsopgave i sin modne alder at sidde ved døende mennesker i de sidste timer for at skabe tryghed i den svære stund.

Siden bredte ideen sig til bl. a. Bornholm, men indtil nu er udviklingen gået uden om Fyn.

- Men nu er vi på banen, siger Lise Byrler.

- Endnu har vi ikke været ude hos døende, men vi har kontakt til flere plejecentre, som kan kontakte os, hvis det bliver nødvendigt, og i løbet af september, regner vi med at gå i gang for alvor.

Selv har hun ikke været ude for, at mennesker i hendes familie eller nærmeste omgangskreds gik alene i døden.

- Nej, siger hun, det var tv-udsendelsen, der rørte ved noget i mig, som jeg ikke bare kunne feje til side. Og når jeg en dag selv skal dø, håber jeg så sandelig ikke at være alene.

Overskud

- En god vågekone er et menneske, der har det fornødne overskud til at sætte sig ved et fremmed menneskes dødsseng og holde i hånd.

- Det kræver, at man kan være stille, kan skabe ro, at man har et nærvær og er psykisk robust. Men en vågekone skal ikke erstatte plejepersonalet.

- Opgaven er alene at skabe ro og tryghed i den måske sværeste af alle livets faser, og alle, der melder sig som vågekone- eller mand, skal deltage i er psykisk førstehjælpskursus, ligesom der bliver foretaget en nøje udvælgelse af alle, der melder sig.

En salme eller en bøn

- Som aktivitetsleder skal jeg naturligvis også selv ud som vågekone, selv om det kan være uforeneligt med mit arbejde, og jeg forestiller mig, at der måske kan blive behov for at synge en salme eller bede en bøn, siger hun.

- En leder på et plejecenter i Odense har fortalt mig, at der ud af 10 døende er fem ensomme.

- Det kan vi ganske enkelt ikke være bekendt, for det er ikke ordentligt, lyder det fra Lise Byrler.

Ingen skal dø alene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce