Ingen grund til influenza-panik

Frygten for svineinfluenza skaber panik på verdensplan. Men reelt er der ingen grund til at frygte den virus, vi nu kender som svineinfluenza, mere end de traditionelle typer, lyder det enstemmigt fra flere eksperter.
Foto: colourbox

Ingen grund til influenza-panik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svineinfluenzaen har sendt aktiekurser ned, sat kæmpe beredskab i sving og skabt frygt på verdensplan. Ifølge eksperter er der dog ikke mere grund til at være mere bange for denne influenza end de typer, vi allerede kender

I Mexico skal skolebørnene blive hjemme. I Rusland må man ikke spise mexicansk svinekød. På Apoteket Ørnen i Odense er influenzamedicinen udsolgt.

Frygten for svineinfluenza skaber panik på verdensplan.

Men reelt er der ingen grund til at frygte den virus, vi nu kender som svineinfluenza, mere end de traditionelle typer, lyder det enstemmigt fra flere eksperter.

- Danskere behøver ikke være bekymrede for den her type influenza, fortæller ledende overlæge på klinisk-mikrobiologisk afdeling på OUH, dr. med. Bente Gahrn Hansen.

- Som det ser ud nu, er denne type influenza ikke farligere, end dem vi kender herhjemmefra.

Alligevel faldt aktiekurserne mellem 7 og 10 procent for flyselskaberne British Airways, KLM, Air France og Deutsche Lufthansa, og influenzamedicinen Tamiflu bliver revet ned af hylderne.

Hamstring af Tamiflu

Selv om vi i Danmark ikke har grund til at være bange, tager mange af os vores forholdsregler. I øjeblikket er Tamiflu den eneste type medicin, der virker mod virussen bag svineinfluenza. Resultatet er, at Tamiflu bliver hamstret på de fynske apoteker for tiden.

På apoteket Ørnen i Odense måtte man således melde om alt udsolgt mandag aften. Hen på eftermiddagen i går kom der dog nye sendinger til hylden, men inden da var kunder blevet sendt hjem uden medicin.

- Vi har haft kunder, der er kommet helt fra København, Horsens og Vejle for at købe Tamiflu hos os, fortæller farmaceut Kent Jensen.

Han oplevede samme panikstemning, da fugleinfluenzaen var på sit højeste. Dengang blev medicinen også revet af hylderne hurtigere end den kunne skaffes.
Fakta
- Danskere behøver ikke være bekymrede for den her type influenza. Som det ser ud nu, er denne type influenza ikke farligere, end dem vi kender herhjemmefra, fortæller ledende overlæge på klinisk-mikrobiologisk afdeling på OUH, dr. med. Bente Gahrn Hansen.

Kan frygte alt

Lige nu er det svineinfluenza, vi er bange for. Men det kunne egentlig være hvad som helst, fortæller professor i social og personlighedspsykologi, cand.psych., ph.d Henrik Høgh-Olesen.

- Alle mennesker har ind imellem brug for at hænge deres ubevidste ængstelse op på et eller andet. Om det så bliver terror, renten eller svineinfluenza, betyder ikke så meget, fortæller professoren.

Reelt er der ingen danskere, der har fået konstateret svineinfluenza.

I går eftermiddag var 12 danskere under observation for den nye influenzatype, men i aftes var alle "frikendt".

Ingen grund til influenza-panik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce