Influenza spreder sig i rekordfart: Patienter får masker for munden i ambulancen

Efter at personalet på Odense Universitetshospital også begyndte at blive ramt af influenza, har den ledende overlæge Michael Hansen Nord bedt ambulanceredderne om at give patienterne masker for munden for at dæmme op for smitten. Billedet her er fra en isolationstue på Vejle Sygehus, hvor man også må tage imod mange patienter med influenza. Foto Michael Svenningsen

Influenza spreder sig i rekordfart: Patienter får masker for munden i ambulancen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lægevagten og Odense Universitetshospital har indkaldt ekstra personale for at håndtere en eksplosiv influenza-epidemi, som formentligt først topper på Fyn inden for de næste uger. Ledende overlæge på akutmodtagelsen har ekstraordinært bedt redderne om at give patienterne masker for munden i ambulancen.

OPDATERET FREDAG KLOKKEN 11.30: Tidligere fremgik det, at OUH havde indkaldt et akutteam til hospitalet. Dette er ikke korrekt. Der er tale om et akutteam fra Odense Kommune, som må give væske og antibiotika hjemme hos borgerne, som OUH derfor har glæde af. Vi beklager fejlen.

Høj feber, hoste, ondt i kroppen og i de værste tilfælde vejrtrækningsproblemer.

Influenza-sæsonen er i øjeblikket ved at kulminere med et helt ekstraordinært stort antal danskere, der bliver indlagt på hospitalet.

Statens Serums Institut står for at overvåge influenza-aktiviteten i Danmark og de seneste tal viser, at der fra uge 40 til uge 7 er blevet indlagt 2.462 patienter med influenza og at antallet af indlagte patienter er steget støt over de seneste uger.

På Odense Universitetshospital mærker ledende overlæge på fællesakutmodtagelse, Michael Hansen Nord, i høj grad den markante stigning.

Han vurderer, at antallet af henvendelser til afdelingen er fordoblet over de seneste par uger.

- Vi har kontakt til mellem 75 og 100 patienter om dagen i øjeblikket. Det er næsten en fordobling i forhold til, hvad vi plejer at have. Så det er et meget presset arbejdsmiljø lige nu, siger Michael Hansen Nord, der peger på, at hospitalet har været nødt til at placere patienterne på 14 forskellige afdelinger.

Selvom der er tryk på lige nu, forventer Michael Hansen Nord først, at epidemien topper på Fyn om et par uger.

I mellemtiden bliver der indkaldt ekstra personale, der kan tage imod de mange patienter.

- Vi kan trække på ressourcer fra resten af hospitalet, når det er helt galt. Og det er det lige nu, siger Michael Hansen Nord.

En stor del af patienterne bliver henvist fra lægevagten, hvor man også har kaldt flere læger på vagt end sædvanligt.

Det fortæller lægevagtchef Ole Holm-Thomsen.

- Vi har rigtigt travlt. Vi øger bemandingen, når der er behov for det og det har der været, siger Ole Holm-Thomsen, der peger på, at bemandingen er blevet øget med omkring 10 procent, så der i dagtimerne i den forgangne weekend var omkring 40 læger på vagt.

Det er ikke noget, vi har gjort før. Men vi kunne se, at personalet også begyndte at blive syge, så vi forsøger at passe så meget på som muligt.
Michael Hansen Nord, ledende overlæge på Fælles Akutmodtagelse på OUH
Vaccinen hjælper ikke
De fleste patienter er ramt af influenza B af typen Yamagata.

Ud af de 2.462 indlagte patienter siden uge 40 har de 1.838 haft denne type influenza, der ikke er dækket af vaccinen mod influenza.

Mange af de indlagte patienter er ældre med andre underliggende sygdomme.

67 procent af de indlagte patienter har en lungesygdom, mens 41 procent har en hjerte-kar-sygdom.

Kilde: Statens Serums Institut

Patienter får masker på

På Odense Universitetshospital bliver patienterne isoleret, indtil de er blevet diagnosticeret.

Og helt ekstraordinært har Michael Hansen Nord bedt ambulanceredderne om at udstyre patienterne med masker for munden, når de bliver hentet.

- Det er ikke noget, vi har gjort før. Men vi kunne se, at personalet også begyndte at blive syge, så vi forsøger at passe så meget på som muligt, siger han.

Midt i travlheden kan han dog glæde sig over én ting. Afdelingen har fået adgang til en ny teknik i laboratoriet, så det i dag maksimalt tager to timer, før lægerne ved, om patienterne har influenza.

- Tidligere kunne vi vente en halv eller hel dag på resultatet, så det betyder rigtigt meget.

Ét dødsfald om dagen

Ole Holm-Thomsen peger på, at det særligt er små børn og ikke mindst ældre mennesker, der må indlægges med influenza. Ifølge tallene fra Statens Serums Institut er gennemsnitsalderen på de indlagte patienter 65 år.

Særligt patienter med kroniske hjertesygdomme eller lungelidelser skal være opmærksomme.

- Det handler selvfølgelig om, at immunforsvaret er udsat, siger Michael Hansen Nord, der peger på, at der på Odense Universitetshospital i øjeblikket dør én patient om dagen, der er blevet diagnosticeret med influenza.

I alt er 122 patienter døde, efter at være blevet diagnosticeret med influenza siden uge 40.

Influenza spreder sig i rekordfart: Patienter får masker for munden i ambulancen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce