Indvandrere skaber nyt liv i kolonihaver

Var det noget med en kolonihave?

Indvandrere skaber nyt liv i kolonihaver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dannebrog vajer i den milde maj-brise, håndbajerne er knappet op, og frosten er forlængst fordampet fra hærene af havenisser, der pryder de danske kolonihaver.

De pæredanske kolonihaver er blevet yderst populære blandt indvandrere, og i dag ejes cirka 10 procent af de 40.000 grunde på landsplan af nydanskere. Og med deres indtog i de danske kolonihaver ser det ud til, at havernes funktion er ved at ændre sig.

- Mange nydanskere kommer fra miljøer, hvor de er vant til at have en have og gå og dyrke grøntsager, og mange af dem er ret gode til at få noget ud af jorden. De dyrker den simpelthen på en anden måde end os, hvor det i dag mere er prydhaver og sådan, forklarer Preben Jacobsen, der er formand for Kolonihaveforbundet for Danmark.

Og ideen med at dyrke egne grøntsager frem for grønne græsplæner var netop den oprindelige ide med kolonihaverne, da de første blev skabt i 1884.

- I sin tid var det fattighaver, hvor man dyrkede sine fødevarer og selv fik lidt lys, samtidig med at man fik fædrene væk fra værtshusene og gav dem sunde beskæftigelsesmuligheder med at gå og grave i jorden.

Og nu bruger nydanskerne kolonihaverne, som vi selv gjorde i starten og helt frem til halvtredserne, hvor det ikke var for at få afslapning, men fordi det simpelthen var en vigtig del af éns føde.

Men det er ikke kun nydanskerne, der gør op med "den rene hygge".

- Sådan er det også med den danske ungdom i dag, der er begyndt at dyrke økologisk og lærer deres børn, hvordan grøntsagerne kommer op af jorden, siger Preben Jacobsen.

Indvandrere skaber nyt liv i kolonihaver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce