Indvandrere for dårlige til at læse


Indvandrere for dårlige til at læse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UNDERVISNING:Politikere chokerede over, at halvdelen af københavnske andengenerations-indvandrerne i 9. klasse knap nok kan læse

Det er tvingende nødvendigt at gribe ind, lyder det enstemmigt fra politikere, efter at den store PISA-undersøgelse fra 2000 har vist, at 52 procent af alle andengenerationsindvandrere på 9. klassetrin i København ikke er i besiddelse af det minimumsniveau i læsning, som er nødvendigt for at klare en uddannelse.

Den samlede andel af københavnske skoleelever uden funktionelle læsefærdigheder er 24 procent mod 18 procent på landsplan. For danske elever er det 14 procent og for tosprogede elever hele 52 procent, viser undersøgelsen, som onsdag blev offentliggjort i København.

Undersøgelsen, der omfatter 2.352 elever i 9. klasse på 83 af kommunens skoler, betegner det desuden som et særligt dansk fænomen, at andengenerationsindvandrere klarer sig dårligere end førstegenerationsindvandrere.

Undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) mener derfor, at læreruddannelsen må rettes ind efter problemet blandt de mange tosprogede.

I et udspil til Folketingets partier vil hun inde længe foreslå, at samtlige seminarier tilbyder faget "dansk som andet sprog" som linjefag.

System i kvaliteten

Ifølge Socialdemokraternes overborgmesterkandidat i København, Ritt Bjerregaard, viser undersøgelsen, at folkeskolen ikke er god nok, og hun slår til lyd for, at der skal ske en systematiseret kvalitetssikring af undervisningen helt ned til børnehaven gennem standardtests for alle elever.

Professor Niels Egelund, der har lavet undersøgelsen, mener derimod, at der hverken er grund til at hænge lærere eller kommune ud.

- Årsagen til det ringe niveau er, at kommunen har mange tosprogede elever - 24 pct. Det er dybt bekymrende, at vi i modsætning til Sverige ikke kan løfte andengenerationsindvandrerne. Vi har skabt en generation uden håb eller forventninger til det samfund, de skal leve i.

Indvandrere for dårlige til at læse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce