Indlagt igen og igen: Børn og unge kæmper med psykiske problemer

Et stigende antal unge får en psykisk lidelse. På Odense Universitetshospital har de fået en ny café bemandet af frivillige unge. Fyens stiftstidende skrev om besøget mandag den 22. januar.Foto: Michael Bager

Indlagt igen og igen: Børn og unge kæmper med psykiske problemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere børn og unge kæmper med psykiske udfordringer, og flere i Region Syddanmark bliver indlagt gang på gang.Det skyldes en mindre gruppe svært syge patienter, som nu får bedre hjælp af et mobilt team.

De børn og unge, der bliver indlagt med psykiske udfordringer i Region Syddanmark, er indlagt i kortere tid end i andre regioner. Til gengæld vender de også hyppigere tilbage til afdelingen for at blive genindlagt, end det er tilfældet i for eksempel Region Sjælland eller Nordjylland.

Det viser den seneste rapport med opgørelser over aktivitet i psykiatrien i alle landets regioner.

Det skyldes en lille gruppe, der kæmpe hårdt med deres sygdom. Det fortæller Lene Granhøj, oversygeplejerske på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling på Odense Universitetshospital.

- De patienter, der typisk har genindlæggelse, kommer her efter selvskade eller selvmordsforsøg. Dem har vi haft en lille gruppe af i 2015 og i '16. Det har vi forsøgt at gøre noget ved med et nyt mobilteam, siger hun.

Det er netop i de år, at antallet af genindlæggelser har været stærkt stigende i Syddanmark. I årene før har Region Syddanmark været på linje med de andre regioner - endda til den lave side.

Grafik: Mikkel Petersen
Grafik: Mikkel Petersen

Et mobilt hold

Den gruppe børn og unge, der er tale om, bor som regel på en institution. Dem kan et mobilt team med sygeplejersker og en pædagog nu rykke ud til.

De kan transportere patienten hjem, når han eller hun er udskrevet, eller komme til bostedet, hvis der opstår en situation, hvor der er brug for mere hjælp, end institutionens personale kan håndtere.

Det mobile team blev etableret i 2016.

- Det binder patienternes historie samme på en bedre måde, fordi teamet kan følge dem fra indlæggelse til bostedet, dermed undgår patienten at blive budbringer. Vi har også fået et nyt samarbejde op at stå om de enkelte patienter på bostederne. Det giver en ny sammenhæng mellem det, vi taler om under indlæggelsen og på bostedet efterfølgende, siger Lene Granhøj.

Projektet står nu foran en udvidelse, så teamet fremover også kan dække aftentimerne.

- Vi har fået satspuljemidler til det i sommeren 2017, derfor udvider vi. Det gælder om at være tilgængelige, når patienterne har brug for det. Det kan være med til at forebygge genindlæggelser, siger Lene Granhøj.

Ifølge hende har de unge taget godt imod det nye team, men projektet er så nyt, at det endnu er svært at se, om det påvirker statistikken over genindlæggelser i den rigtige, nedadgående retning.

Voksende gruppe børn og unge

Til gengæld kan Lene Granhøj se i afdelingens statistik, at den generelle stigning i antallet af patienter i børn- og ungepsykiatrien, der har været de senere år, ser ud til at have toppet.

- Det er ikke en udvikling, der lige pludselig er kørt af sporet. Det har været en stille og rolig udvikling, der nu ser ud til at være bremset, siger hun.

I hvert fald har de på afdelingen cirka det samme antal patienter som sidste år.

Lene Granhøj mener, at stigningen de senere år også kan hænge sammen med, at der er blevet lettere adgang til behandling med udrednings- og behandlingsretten, der kom i 2015:

- Det er blevet nemmere at komme til, og vi har ikke længere ventelister.

De fleste børn og unge på afdelingen bliver indlagt med angst, depression, mani, ADHD eller autisme.

Indlagt igen og igen: Børn og unge kæmper med psykiske problemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce