Efter klagenævnets afgørelse anbefaler udvalg, at Region Syddanmark sætter lægekørsel i udbud for femte gang

Udbyder vil køre erstatningssag mod regionen

Man skal holde tungen lige i munden, hvis man skal forstå sagen om udbud af lægevagts­kørslen i Region Syddanmark, så en kort opsummering følger herefter.

Status lige nu er, at lægekørslen - en opgave til 20 millioner kroner - skal i udbud igen. Det er i hvert fald anbefalingen fra forretningsudvalget i Region Syddanmark, efter Klagenævnet for Udbud 25. februar gav firmaet SIM Lægekørsel I/S medhold i, at Region Syddanmark har handlet imod det såkaldte ligebehandlingsprincip.

Det er sket ved at give opgaven til Dan Taxi Administration A/S, selvom dette tilbud var dyrere. Klagenævnet konkluderede også, at kontrakten med Dan Taxi Administration skulle annulleres.

- Man kunne også vælge at indbringe afgørelsen for domstolene eller bibeholde den kontrakt, man har. Men det er et faktum, at klagenævnet nu har stiftet en praksis på området - og det er den praksis, at flertallet i forretningsudvalget anbefaler at følge, siger direktør for økonomi i Region Syddanmark, Mogens Sehested Kristensen.

Dan Taxi Administration A/S, som overtog lægekørslen 1. februar, forsætter til det nye udbud er afsluttet.

- Vi skal følge de tidsforudsætninger, der er i udbuds­bekendtgørelsen. Det tager omkring et halvt år, siger han.

Femte gang, lykkens gang

Og så den korte opsummering: I 2010 vandt det sjællandske firma SIM Lægekørsel I/S opgaven at transportere de fynske og syddanske læger. Efter et par forlængelser af kontrakten på ét år, kom lægekørslen igen i udbud i 2013. Dette udbud er blevet aflyst tre gange; primært fordi der ikke har været nok tilbud, som overholdt betingelserne, at vælge imellem.

Vandt trods højere pris

I november vandt Dan Taxi udbuddet på trods af, at firmaets tilbud var 2,3 millioner kroner dyrere end det billigste tilbud, som levede op til betingelserne - et tilbud afgivet af SIM Lægekørsel I/S.

Juristerne i Region Syddanmark mente, at man skulle følge en udtalelse fra Trafik- og Byggestyrelsen, hvori der stod, at taxiselskaber skal have kørslen, hvis de kan leve op til kravene.

SIM Lægekørsel I/S klagede efterfølgende til Klagenævnet for Udbud og fik medhold.

- Klagenævnet har været inde at forholde sig til taxilovgivningen og har vurderet, at alle, der har en bevilling, kan byde på udbuddet, og at der ikke er nogen, der har forrang, forklarer Mogens Sehested Kristensen.

Regionsrådet vil tage stilling til et eventuelt nyt udbud 29. marts.

Grotesk

Stig Israelsen, direktør i SIM Lægekørsel I/S, glæder sig over at have fået medhold af klagenævnet, men er langtfra tilfreds med, at lægekørslen igen kommer i udbud.

- Vi burde have vundet det udbud. De valgte det forkerte selskab, så skulle man jo give det til os nu, siger han.

- At sætte det i udbud igen er det samme som at dele priserne ud til alle, så man kan sætte prisen ned næste gang. Regionen er den eneste vinder i den her sag. Vi andre skal byde os selv ihjel. Jeg synes, at det er grotesk, fortsætter Stig Israelsen, som vil køre en erstatningsag mod Region Syddanmark for omkring 10 millioner kroner.

- Regionen har truffet en række forkerte beslutninger, som har kostet os en masse penge, så nu kører vi en erstatningssag.

Marianne Mørk Mathiesen (LA), der sidder i både Forretningsudvalget og Sundhedssamordningsudvalget i regionen, mener ikke, at det er rimeligt, at regionen sidder på den regning. Hun vil sende erstatningskravet videre til Kammeradvokaten, Trafikstyrelsen og Konkurrencestyrelsen, der ifølge hende alle godkendte regionens beslutning om at udelukke Sim Lægekørsel fra udbudsrunden. Direktør for Dan Taxi Administration, John Linbom, har ikke nogen kommentar til sagen for nuværende.

  • Seymore_Martin_(2015)_07

    Af:

    Jeg er digital jourhavende på Fyens.dk, derudover er jeg madanmelder og skriver fra tid til anden også bog- og cd-anmeldelser. Jeg er medlem af Odense Fødevarefællesskab og er frivillig ved Odense International Film Festival.

Mere om emnet

Se alle
3
Efter fadæse om lægevagtkørsel: - Erstatningssag bør havne hos Trafikstyrelsen

Efter fadæse om lægevagtkørsel: - Erstatningssag bør havne hos Trafikstyrelsen

Lægekørsel: Privat firma vinder over regionen

Lægekørsel: Privat firma vinder over regionen

2
Lægekørsel: Regionen brugte 220.000 på advokat-råd

Lægekørsel: Regionen brugte 220.000 på advokat-råd