Idrætskonsulent: Drop vanetænkningen


Idrætskonsulent: Drop vanetænkningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fynske sportsklubber skal lægge en målrettet strategi for rekruttering af frivillige ledere, så skal de nok komme, mener idrætskonsulent Jan Rask

FYN: De fynske sportsklubber, der kæmper med leder- og trænermangel, er selv skyld i det, fordi de klynger sig til myten om, hvor svært det er.

- Hvis de i stedet lægger en strategi for, hvordan de vil rekruttere, udvikle og uddanne unge ledere og trænere, er jeg sikker på, at de sagtens kan skaffe frivillige nok, fastslår idrætskonsulent Jan Rask, Vester Skerninge.

Han opfordrer de pressede foreningsledere, som Fyns Amts Avis har snakket med i løbet af ugen, til at droppe vanetænkningen og i stedet tage udgangspunkt kendsgerningerne i den store foreningsundersøgelse, som Danmarks Idræts-Forbund (DIF) og Danske Gymnastik-og Idrætsforeninger (DGI) offentliggjorde forrige år.

- Den viser, at det rent faktisk ser positivt ud i dansk idræt, pointerer Jan Rask.

Han var tidligere ansat i DIF, men nu arbejder han på freelance-basis.

Gode råd i lederkursus

- Mit råd til foreningerne er, at de går sammen om at bestille DIFs kursus i lederrekruttering. På bare tre timer får de en række værktøjer til, hvordan de skal skaffe frivillige til foreningsarbejdet, siger Jan Rask, der selv har været med til at gøre kunststykket på tennisbanerne i Vester Skerninge og Fruens Bøge, hvor han i dag er ungdomsformand.

Men situationen i mange sportsforeninger er, at det hænger på for få?

- Det har jeg også hørt mange gange. Men det skyldes, at de kikker ned i en tragt frem for at se bredt og tænke nyt, strategisk og systematisk. For eksempel er Thurø vel et af de mest resourcestærke områder, hvor der er masser af potentiale i forældrekredsen. Som jeg ser det, er der på et drengehold med 14 spillere potentielt 28 forældre. Skriv op, hvad de hedder, og kontakt hver enkelt. De vil gerne, når bare de bliver spurgt. Det er min erfaring, siger Jan Rask.

Hans erfaring er i øvrigt, at det er vigtigt, at alle arbejdsopgaver i en sportsforening opfattes som nødvendige, sjove og meningsfulde - lige fra rengøring af toiletter til at kridte streger på fodboldbanerne.

Frivilliges grundlov

Jan Rask har således tre punkter, som han kalder Lederrekrutteringens Grundlov:

1: Spørg altid personligt. Otte ud af 10 adspurgte vil garanteret gerne.

2: Forelæg en detaljeret opgavebeskrivelse.

3: Alle arbejdsopgaver i en sportsforening skal være tidsbegrænsede.

- Og ikke mindst: Husk altid at sige tak til en frivillig foreningsleder, understreger Jan Rask.

Hans tanker og ideer hænger meget godt i tråd med de målsætninger for fremtiden, som DIF og DGI gør sig. Rekruttering af frivillige trænere og ledere er fortsat den helt store udfordring.

- Enhver frivillig indsats er guld værd, og DGI skal arbejde for at øge synligheden af, hvor stor værdi foreninger og frivillige har, både for samfundet og for den enkelte, siger Lynge Kjeldsen, der er næstformand i DGIs hovedbestyrelse, på DGIs hjemmeside som optakt til årsmødet i begyndelsen af november.

- DGI skal udvikle og afprøve modeller for mindst 10 forskellige måder at være en god frivillig på i foreningsarbejdet. Det betyder, at vi skal passe på, at det ikke bliver stereotypt at deltage i foreningsarbejdet.

Idrætskonsulent: Drop vanetænkningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce