Idéerne er vores eneste redning


Idéerne er vores eneste redning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SAMFUNDSPROBLEM: Danmarks rigdom er truet, hvis vi ikke fyrer op under kreativiteten
I Indien sidder titusindvis af ingeniører netop nu på skolebænken, på vej til at udbyde deres regnekraft i hele verden.

I Østeuropa forbereder millioner af unge mennesker sig på en velfærdsstigning, der vil udjævne økonomiske skel, der for ganske få år siden virkede naturgivne.

I et lille skandinavisk land med 5,4 millioner indbyggere fortsætter hverdagen nogenlunde som den plejer.

Og ifølge en broget flok af fremtrædende danskere overser danskerne fuldstændig, at Danmarks konkurrenceforspring er ved at blive indhentet. TV 2 Zulu-chef Palle Strøm mener, at det danske samfund er gået i hak.

- Vi skal sørge for, at vi ikke bliver Danmark af i går. Det handler både om identitet og samfundsøkonomi. Hvis vi vil overleve i fremtiden, skal vi finde ud af, hvad vi kan i Danmark og satse på det. Jeg tror, det handler meget om entreprenør-ånd og idérigdom, siger Palle Strøm, der bakkes op af erhvervsmanden Asger Aamund.

Skillevej

- Vi står i 2004 ved en skillevej. Danmark er ved at tabe i verdenskonkurrencen. Der er ingen vigtigere opgave for politikerne, for ellers bliver Danmark et fraflytterland. Arbejdspladserne skyller i øjeblikket til Østeuropa.

Sammen med bl.a. kunstneren Marco Evaristti og Carlsbergfondets formand Povl Krogsgaard-Larsen efterspørger han dynamik og kreativitet. Både fra unge danskere og fra samfundet, der i dag er alt for passivt.

- En fremtrædende dansk politiker har på et tidspunkt, vel nok i skuffelse og frustration, udtalt, at "Danmark nu har valgt at blive et ferieland og ikke et pionérland". Efter mange års virke på forskellige niveauer især i forskningsverdenen vender jeg gang på gang tilbage til nævnte udtalelse. Jeg fornemmer i stigende grad, at meget få ikke mindst blandt de unge indser og forstå det potentiale, Danmark har som pionérland, siger Povl Krogsgaard-Larsen.

Tænk stort

De fire iagttagere har forskellige bud på, hvordan Danmark kommer ind i kampen. Virksomhederne skal satse mere på højteknologi. Samfundet skal satse langt mere aktivt på forskning og skubbe på, så gode idéer let omsættes til virksomheder. Fjernsynsguruen Palle Strøm vil have os alle sammen til at tænke større tanker og tage flere chancer.

Under alle omstændigheder skaber den trygge, lune velfærdsstat et skævt billede af udfordringen, hvis man spørger formanden for Dansk Industri, Hans Skov Christensen.

- Vi ved, at den fremtidige velfærd optager befolkningen meget. Sundhedsvæsenet er ikke godt nok, har vi tilstrækkeligt meget politi, har vi ikke snart for mange udlændinge i Danmark osv., siger Hans Skov Christensen.

- Alle emnerne kan man have fuld forståelse for. Men hele pointen er, at vi kun kan tackle de udfordringer, hvis vi er i stand til at skabe flere værdier i det danske samfund.

Idéerne er vores eneste redning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce