I tvivl om studievalg?: Her scorer du kassen - og her uddanner du dig til arbejdsløshed

Studerende på Medicin kan forvente den højeste løn blandt de fynske uddannelser, mens de, der læser gastronom og bygningsmaler ligger i bunden. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

I tvivl om studievalg?: Her scorer du kassen - og her uddanner du dig til arbejdsløshed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens nogle uddannelser giver topløn og høj jobsikkerhed, fører andre til lige det modsatte. Fyens Stiftstidende har lavet en større opgørelse over fremtidsudsigterne med en fynsk uddannelse.

Torsdag klokken 12 er der sidste frist for at sende ansøgning til en videregående uddannelse gennem kvote to. Altså dér, hvor man vurderes på andet end karaktererne fra eksamensbeviset.

Og blandt de fynske optagne er der dem, som kan glæde sig over udsigt til klækkelige lønchecks, og dem som må sande, at de risikerer at uddanne sig til arbejdsløshed. Og så de hundredvis, som slet ikke når til de overvejelser, fordi de dropper ud det første år af studiet.

Stetoskop giver topløn

De scenarier har Fyens Stiftstidende lavet en større opgørelse over ved at trække tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet for de fynske uddannelser.

I teksten får du nogle få udpluk. Men klik dig videre i linkene og få samlede opgørelser og top 10-lister for de fynske uddannelser.

Blandt andet viser tallene, at du skal blive klog på sygdomme, hvis du vil sikre dig den tykkeste tegnebog. Studerende fra medicin på SDU ligger nemlig helt i top, når de 10 år efter deres fynske uddannelse i snit indkasserer en månedsløn på 63.200 kroner.

I den lavere ende finder man fag som bygningsmaler og serviceassistent fra Syddansk Erhvervsskole, hvor folk i snit indkasserer omkring 23.000 kroner efter 10 år.

I tallene er der også store forskelle på de fynske studerendes jobchancer.

Vælger man at læse billedkunst, ser det ikke for lyst ud. Her er arbejdsløsheden for nyuddannede på hele 45 procent.

Stiles ansøgningerne i stedet til fag som matematik eller medicin, kan man se frem til en arbejdsløshed for nyuddannede, som roder nede omkring nul.

Artiklen fortsætter under grafikken

Mange når dog slet ikke så langt.

På handeldsøkonomuddannelsen på Erhvervsakademiet Lillebælt siger 45 procent farvel og tak inden for det første år.

Mere standhaftige er de på oldtidskundskab på Syddansk Universitet. Her dropper ingen ud det første år. Dog også målt ud fra kun 16 studerende.

Klik dig videre i linkene ovenfor, og se grafikker og samlede lister over de fynske uddannelser.

Torsdag den 15. marts klokken 12 er der frist for kvote to-ansøgninger.
Fristen for kvote 1-ansøgninger (hvor man vurderers på sit karaktersnit) er 5. juli. Ansøgerne får svar og eventuelle tilbud om studiepladser 28. juli.

I tvivl om studievalg?: Her scorer du kassen - og her uddanner du dig til arbejdsløshed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce