FERNISERING: Der var menneskerettigheder på programmet hos Jens Galschiøt i går, da mexicaners kunstværk blev afsløret, og Mexicos ambassadør var på besøg
I maj sidste år blev Odense-kunstneren Jens Galschiøt smidt ud af Mexico af landets myndigheder, da han ville stille sin Skamstøtte op i landet. I går mødte de samme myndigheder, i skikkelse af den mexicanske ambassadør i Danmark, op med venlige hensigter på Jens Galschiøts værksted i Odense-forstaden Næsby.

Den mexicanske ambassadør, Héctor Vancocelos, var inviteret af Jens Galschiøt i forbindelse med, at en mexicansk kunstner, Gustavo Ch?? Pav??afslørede et tre meter højt og 12 meter langt billede, som han i løbet af den seneste uge har arbejdet på i Odense Banegård Center. Maleriet er en del af festivalen Images of the World.

Kritik af regeringen

Ferniseringen blev en eftermiddag i menneskerettighedernes tegn, hvor debatten om minoriteters forhold i Mexico i et par timer foregik på Banevænget i Næsby.

Selve afsløringen af det kæmpestore billede, der hænger ud mod skulpturparken ved Jens Galschiøts værksted, gik ambassadøren glip af, fordi han kom for sent. Den mexicanske regerings repræ-sentant gik derfor også glip af Gustavo Chávez Pávons takketale, hvor han omtalte den mexicanske regering i ikke særligt rosende vendinger.

Grimt med vilje

Selve billedet er dog ikke specielt rettet mod mexicanske overgreb på menneskerettighederne. Det er et billede af, hvad kapitalismens globale fremmarch har medført af menneskelige omkostninger.

- Jeg er ked af, at jeg ikke efterlader jer et smukt billede, men det er ikke meningen, at det skal være kønt, forklarede kunstneren de små hundrede gæster ved ferniseringen.

- Til gengæld håber jeg, at jeg har givet jer noget at tænke over, sagde Gustavo Chávez Pávon gennem sin tolk.

I mellemtiden havde ambassadøren fundet vej til Næsby fra København og stod i sit jakkesæt i skarp kontrast til sin kreative landsmand med partisantørklæde og bukser plettet af en lang karriere som maler.

Forfulgt befolkning

Den mexicanske regerings udsendte fik lige lejlighed til at veksle et par spanske ord med kunstneren, inden arrangementet fortsatte indendørs, hvor den mexicanske kunstner ved hjælp af lysbilleder fortalte om sit arbejde som murmaler.

Gustavo Chávez Pávon fortalte en del om forholdene i den mexicanske provins Chiapas, hvor paramilitære styrker dagligt står bag overgreb på landets oprindelige befolkning. Ifølge zapatisterne, en mexicansk oprørsbevægelse, er det det mexicanske militær der står bag træningen og bevæbningen af disse styrker.

Gustavo Chávez Pávon bad i den forbindelse ambassadøren svare på, hvorfor hans regering ikke overholder en aftale, som de i 1994 indgik med zapatisterne.

Det fik den mexicanske regerings udsending lejlighed til i sin tale til kunstneren og dagens gæster.

Ikke stedet for politik

Ambassadøren udnyttede dog ikke denne lejlighed, men sagde i stedet, at han ikke var enig i ret meget af det, der var blevet sagt. Og i øvrigt var Jens Galschiøts værksted ikke stedet at starte en diskussion.

Ambassadøren ville meget hellere tale om, at han altid står til rådighed, hvis man vil vide mere om Chiapas' problemer.

Ingen kommentarer

Det var i forbindelse med opstillingen af Skamstøtten i en landsby i netop Chiapas, at Jens Galschiøt blev smidt ud af Mexico.

Den hændelse vil ambassadøren ikke kommentere, fordi han på det tidspunkt var konsul i Boston i USA.

- Men han må have overtrådt en eller anden lov. Ellers smider vi ikke folk ud, forklarer Héctor Vancocelos.

- Og han må gerne komme til Mexico igen, afslutter ambassadøren.

Og noget kunne tyde på, at Næsby-kunstneren er tilgivet: Ambassadøren havde i hvert fald parkeret sin sølvgrå Mercedes med blå diplomatplader lige ved siden af et eksemplar af Skamstøtten, der står ved værkstedets indgang.
  • fyens.dk