Børn er overrepræsenteret i ulykkesstatistikkerne til nytår. Overlæge på OUH opfordrer forældre til at tage mere ansvar. Forsikringsbranchen ønsker klarere regler omkring brugen af fyrværkeri.

Piller sønnen på 13 år styrepinden af raketten, så den fiser ind til naboen og sætter ild til garagen, dækker forsikringen ikke skaderne. For er fyrværkeriet ulovligt eller opfører den, der fyrer op under nytårskrudtet, sig tankeløst eller uforsvarligt, sker det for egen regning. Det gælder både for børn og for voksne.

Men der er ingen lov, der sætter en grænse for, hvor gamle børn skal være, før de må tænde fyrværkeri. Og forsikringsbranchen kunne tænke sig klarere regler på området. Det siger Søren Moth Frederiksen, der er kommunikationsansvarlig fra Gjensidige Forsikring:

- Lever fyrværkeri og affyring op til reglerne, så dækker vi selvfølgelig skaderne. Men er der tale om ulovligt fyrværkeri, har vi før afvist skader, siger han.

Gode råd

1: Brug beskyttelsesbriller.


2: Brug kun godkendt fyrværkeri.

3: Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden.

4: Hold sikkerhedsafstand og læn dig ikke ind over fyrværkeriet.

5: Gå aldrig tilbage til en fuser.

6: Forældre skal være til stede og lære børnene, hvordan de håndterer fyrværkeri.

Kilde Sikkerhedsstyrelsen og Jens Lauritsen, Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital

Det handler også om, hvordan den enkeltes forsikring er skruet sammen, og om børnene er forsikret.

- Børn er som udgangspunkt forsikret som de voksne både, når det gælder ulykkes- og ansvarsforsikring, siger Søren Moth Frederiksen.

Det er dog værd at undersøge, om familiens mindste er skrevet med på dokumenterne hos forsikringsselskabet.

Forbud - ikke en farbar vej

Jens Lauritsen, overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling og med i Ulykkes Analyse Gruppe på Odense Universitetshospital, mener ikke, at mere lovgivning vil forebygge de ulykker, der hvert år sker med fyrværkeri.

Sådan er reglerne

- Man skal være fyldt 15 år for at købe helårsfyrværkeri som stjernekastere, bordbomber og stjernekastere.- Man skal være fyldt 18 år for at købe nytårsfyrværkeri som raketter, batterier , romerlys og heksehyl.

Du må fyre nytårsfyværkeri af fra den 27. december til den 1. januar.

Fyrværkeriet skal være CE-mærket, der sikrer, at det overholder sikkerhedskravene.

I nytåret 2016/17 kom 267 mennesker til skade med fyrværkeri. 88 af dem var børn under 15 år.

- Jeg har svært ved at se, at det skulle gøre en forskel. Dem, der opsøger den slags, synes det er sjovt og spændende, hvad enten der er lovgivning eller ej. Ved et forbud vil der bare ske det, at børnene leger med fyrværkeri i skjul, siger han.

Han opfordrer i stedet til, at forældrene tager ansvar og sørger for, at børnene lærer, hvordan de opfører sig, når de får krudt mellem hænderne.

- Skal børn have med fyrværkeri at gøre, er det bedre at få en sikker kultur. Grundlæggende skal man tænke, at det aldrig må ske imod bedre vidende. Børnene skal være oplyst om risikoen og have lært at bruge fyrværkeriet på den rigtige måde. De fleste børn, der får skader, er faktisk alene, selvom de har en alder, hvor forældrene burde være til stede, fortæller Jens Lauritsen.

- Vi ser desværre, at mange børn går uden briller, når der tændes eller har skubbet brillerne op i panden, og det kan give alvorlige øjenskader, som kan følge børnene resten af livet. Det kan ikke siges nok, hvor vigtigt det er at bruge beskyttelsesbriller og holde afstand til den, der tænder. Lige meget, om man er barn eller voksen, og om man er tilskuer eller selv tænder, siger Jens Lauritsen.

Selvom Ulykkes Analyse Gruppe ikke selv kan sætte forebyggelse i gang, har forskergruppen i mange år bidraget med oplysning. Og i år vil Ulykkes Analuse Gruppen gøre en ekstra indsats for at se om, det kan lade sig gøre at pege på situationer, hvor skaderne hos børnene sker. Det kan være det peger på en ny form for forebyggelse.

  • Jørgensen_Kristina_Lund_(2015)_15

    Af:

    Jeg har siden 2012 været uddannelsespolitisk journalist på Samfundsredaktionen med ansvar for at dække for uddannelse og dannelse af vores børn. Fra vuggestue til de højere læreranstalter. Jeg har været på Fyens Stiftstidende siden 2005 og har tidligere skrevet for weekendredaktionen, erhverv, web, og tillæg. Jeg bor i Odense og har tre børn.

Mere om emnet

Se alle
Han ved hvor galt det kan gå, men...: Håndkirurg er imod fyrværkeriforbud

Han ved hvor galt det kan gå, men...: Håndkirurg er imod fyrværkeriforbud

Fyrværkeriskader: Sådan gik det på Fyn

Fyrværkeriskader: Sådan gik det på Fyn

1
Nordiske lande havde færre øjenskader til nytår end Danmark

Nordiske lande havde færre øjenskader til nytår end Danmark