Andelen af danske slagtesvin med salmonellainfektion er langt større end hos de nordiske naboer. På europæisk plan har hver tiende gris bakterien.
7,7 procent af alle danske slagtesvin er smittet med salmonella, viser en ny undersøgelse fra EU's fødevareagentur, Efsa. Dermed er andelen i Danmark langt større end i de øvrige skandinaviske lande.

Mens Finland var salmonellafrit, da den omfattende undersøgelse blev fortaget i 2006 og 2007, var henholdsvis 1,3 og 0,3 procent af svinene i Sverige og Norge smittet.

Salmonellabakterier er blandt de mest almindelige årsager til madforgiftning. Sammenlagt 160.649 europæere var inficerede i 2006, viser undersøgelsen, der skal hjælpe EU-Kommissionen med at nedfælde mål for, hvordan salmonellabakterien i europæiske svin begrænses.

På europæisk plan er et ud af ti slagtesvin smittet med bakterien, der kan forårsage forskellige grader af mave-tarm-infektion og være dødelig for børn og ældre.

Salmonella overføres typisk til mennesker, fordi svinekødet ikke gennemsteges, eller fordi kødet kommer i kontakt med andre fødevarer.

Mere om emnet

Se alle

DF vil lukke grænser for salmonella-kød nu

Muligt dansk salmonellaværn i 2009

Uvidenhed i EU om dansk salmonellaudbrud