Hver tiende afghanske soldat deserterer


Hver tiende afghanske soldat deserterer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De afghanske soldater i Helmandprovinsen er presset til det yderste. Mindst hver tiende af kampsoldaterne er deserteret, og det hindrer operationer mod Taliban.

Mindst hver tiende og helt op til hver sjette af de afghanske kampsoldater i Camp Shorabak i Helmandprovinsen er deserteret eller fraværende uden grund. Der mangler så mange soldater, at det hæmmer operationerne mod Taliban i det danske ansvarsområde. Det fortæller danske soldater, der lige nu fungerer som mentorer for de afghanske garnisonsofficerer i Camp Shorabak, som ligger tæt på den danske hovedlejr, Camp Bastion.

Camp Shorabak huser en brigade på 3500 afghanske kampsoldater. Men der er så mange fraværende soldater, at brigaden ikke kan sende 25 mand til at forstærke en fremskudt base ved Lashkar Gah i det danske ansvarsområde. Basen har bedt om forstærkning, fordi truslen fra Taliban er steget, fortæller seniorsergent Jan, der står for håndtering af personel i lejren.

Dermed er der meget lange udsigter til, at de afghanske soldater kan overtage ansvaret for sikkerheden i provinsen. Og det er en forudsætning for, at de danske soldater på sigt kan rejse hjem.

- Det er en ond spiral. De afghanske soldater vil ikke finde sig i presset, og det får endnu flere til at løbe væk. Det gør ondt på brigaden, og jeg ved, at briterne ser det som et stort problem i forhold til at kunne operere mod Taliban, siger Jan, der af sikkerhedsgrunde ikke ønsker sit efternavn frem.

De afghanske soldater kæmper i udstyr, der er langt dårligere end det danske. Og den høje risiko for at blive slået ihjel er en af de vigtigste årsager til, at soldaterne er AWOL (Absent Without Leave), som det hedder i militærsprog. Samtidig bliver en del tvunget til at stoppe, fordi Taliban truer deres familier, eller fordi familien har brug for hjælp til høsten.

Men der er også kulturelle årsager til, at mange afghanske soldater er væk i kortere perioder. De danske soldater oplever blandt andet, at afghanerne uden lov forlænger orlov omkring de muslimske højtider eller pludseligt tager på familiebesøg et par dage, fordi tilfældigvis har en onkel i området, fortæller Jan.

Blandt garnisonssoldaterne i Camp Shorabak er tre til fire procent lige nu fraværende, selvom truslen mod dem er langt mindre end mod kampsoldaterne.

Hver tiende afghanske soldat deserterer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce