Hver fjerde seksårig venter med skolen


Hver fjerde seksårig venter med skolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter nogle år med yngre elever i de yngste klasser, udsætter flere igen deres skolestart. Det er stik imod eksperternes råd.

Man kan begynde i skole i det år, man fylder seks, men da det ringede ind efter sommerferien i denne uge, hankede langt fra alle seksårige op i skoletasken.

Sidste år begyndte 18 procent af pigerne og 30 procent af drengene ifølge Undervisningsministeriets foreløbige beregninger først i skole i det år, de fyldte syv år, og det er alt for mange, mener professor Niels Egelund fra Danmarks Pædagogiske Universitet.

- Det svarer til, at hver fjerde skoleelev bliver senere færdig med skolen end nødvendigt. Det kan ikke passe, at de danske børn er mindre skolemodne end børn i andre lande. Faktisk er det kun få europæiske lande, der lader børnene starte lige så sent i skole, siger Niels Egelund.

Skolen er børneparat

Ifølge Niels Egelund er der tale om en myte, når forældre tror, at jo senere de sender deres børn i skole, jo bedre.

- Det er ikke barnet, der skal være skoleparat; det er skolen, der skal være børneparat. Og det er den, siger Niels Egelund.

Det synspunkt er lærer og forfatter Susanne Aabrandt fra foredragsvirksomheden Dansk Læsestil Institut enig i.

- Der er ingen grund til at blive forskrækket over at skulle sende sit barn i skole som seksårigt. Jeg har stor tillid til, at børnehaveklasselærerne kan varetage interesserne for børn, der er på forskellige udviklingstrin, siger hun og påpeger, at det netop er i børnehaveklassen - eller 0. klasse - at læreren skal lære det enkelte barn og dets ressourcer at kende.

At det ikke er et problem for folkeskolen at tage imod de seksårige, bekræfter skoleinspektør Finn Holm Ewald fra Munkebjergskolen i Odense.

- Man kan let få den tanke, at der er tale om et modefænomen blandt forældre, når de vælger at udsætte deres barns skolestart, men i klasserne mærkes det ikke. Børn er jo rummelige og tager hinanden, som de er, siger han.

Mere end et pjattehoved

Hunderupskolen i Odense formår at gå imod landstendensen om at lade eleverne vente med at begynde i skole.

Her er det alene én ud af 12 elever, som er ældre end klassekammeraterne, og det forklarer konstitueret skoleinspektør Tom Bager med, at han kræver en god forklaring på, hvorfor eleven ikke er klar til at komme i skole.

- For at udsætte skolegangen skal man være mere end et pjattehoved - det er der sådan set også nogle i de ældre klasser, der er, og de kan stadigvæk magte at gå i skole. Derfor skal man være bevidst om at bruge året til at udvikle sig i, så man bliver klar næste år, siger han.

Skriftlig begrundelse

Kommuner som Greve og Ishøj har også praktiseret at gøre det lidt mere besværligt for forældre at udsætte deres barns skolestart. Det er sket ved at kræve en skriftlig begrundelse.

- Den mulighed har samtlige kommuner allerede, men det er ikke alle, der vælger at tolke den på samme måde, bekræfter kontorchef Ole Hvilsom Larsen fra Undervisningsministeriets juridiske kontor.

Hver fjerde seksårig venter med skolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce