Hver femte kvinde bliver chikaneret på nettet

Amnesty International har spurgt 4000 kvinder til deres oplevelser med chikane på nettet, og i Danmark oplever en stor andel tab af selvværd og frygt for at være aktive på de sociale medier i kølvandet på trusler.

Hver femte kvinde bliver chikaneret på nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Amnesty International har afdækket chikane blandt 4000 kvinder i otte vestlige lande. En tredjedel har oplevet, at trusler på sociale medier fik dem til at frygte for deres fysiske sikkerhed.

Næsten hver femte kvinde i Danmark har oplevet chikane eller trusler på internettet, og chikanen giver dem skader som lavt selvværd, søvnproblemer og mindre mod på at gå ud blandt andre mennesker.

Amnesty International har undersøgt omfanget af chikane mod 4000 kvinder i otte vestlige lande, og i Danmark svarer 17 procent af kvinderne, at de har oplevet chikane på nettet mindst en gang. Af dem har truslerne fået en tredjedel til at frygte for deres fysiske sikkerhed, så de eksempelvis undlader at tagge sig selv på sociale medier på café af frygt for at blive opsøgt af gerningsmanden.

- Undersøgelsen dokumenterer, at chikanen har ødelæggende konsekvenser for kvinder: Angst, stress, panikanfald og isolation. Kvinderne får problemer med dagligdags opgaver som at købe ind og tør ikke at gå ud om aftenen. Kvinderne lever med en evig angst, når nogen skriver, at de kommer og brænder deres hus ned, siger Helle Jacobsen, programleder for køn hos Amnesty International.

Koster i selvværd

Undersøgelsen kortlægger erfaringerne med digitale trusler og onlinechikane blandt kvinder i alderen 18-55 år i Danmark, Italien, New Zealand, Polen, Spanien, Sverige, Storbritannien og USA. På tværs af landene er tallene endnu højere, da næsten en fjerdedel af kvinderne har oplevet chikane mindst én gang. 41 procent af den gruppe siger, at deres oplevelser har fået dem til at frygte for deres sikkerhed.

Undersøgelsens danske del viser, at næsten halvdelen af truslerne havde karakter af kvindehad eller sexisme, men næsten hver femte involverede trusler af fysisk eller seksuel karakter. I 13 procent af tilfældene oplevede kvinderne, at gerningsmanden delte personlige detaljer om dem på nettet. Konsekvenserne af krænkelserne er barske: Halvdelen af kvinderne oplevede tab af selvtillid og selvværd, mens 44 procent fik søvnproblemer og 36 procent oplevede stress, frygt eller decideret panik.

Men chikanen indskrænker også kvindernes ytringsfrihed. Tre ud af fire kvinder, der har oplevet chikane og trusler, oplyser således, at det har fået dem til at ændre måden, de bruger sociale medier på. Mange pålægger sig selv begrænsninger for, hvad de deler på sociale medier, og en tredjedel fortæller, at de er holdt op med at skrive deres holdninger om bestemte emner. Det er en dybt problematisk udvikling, fastslår Helle Jacobsen fra Amnesty International.

- Kvinderne bliver ramt på deres køn, hvis de skriver om ligestilling i Danmark. 45 procent oplever seksuelt krænkende ting som voldtægtstrusler eller kommentarer om deres krop. Nogle får tilsendt nøgenbilleder - de såkaldte dick pics. Mange oplever kommentarer om deres udseende knyttet sammen med deres køn. Mange skriver for eksempel, at jeg er en dum blondine og ikke skal have en holdning om Amnesty International. Krænkelserne ødelægger ens mulighed for at debattere, når man tager et alvorligt emne op, siger Helle Jacobsen.

Ytringsfriheden skrumper

Foreningen Everday Sexism Project Danmark har et halvt hundrede medlemmer i København og Aarhus og har samlet 3000 beretninger om alt fra chikane over tilråb - såkaldt catcalling - til seksuelle overgreb siden 2013, men det er svært at sætte tal på omfanget af krænkelser på nettet, for kvinderne melder ikke sagerne til politiet.

- Men chikane må aldrig blive et grundvilkår, og her betaler kvinderne en alt for høj pris. Vi skal have sat fokus på omfanget og karakteren af krænkelser på nettet, som er lige så alvorlige og betyder lige så meget som krænkelser i den virkelige verden, siger foreningens talsperson, Maria Lindblaum.

Hun hæfter sig ved, at Amnesty Internationals undersøgelse dokumenterer, at kvinders ytringsfrihed bliver begrænset gennem chikane og seksuelle overgreb på de sociale medier.

- Vi har 3000 beretninger - primært fra kvinder - og krænkelser er ikke det enkelte individs problem, men et strukturelt problem. Det er også sådan, at det skal løses, siger Maria Lindbaum.

Hver femte kvinde bliver chikaneret på nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce