Hundredvis af tricktyverier gør ældre mistroiske


Hundredvis af tricktyverier gør ældre mistroiske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange hundrede tricktyverier kan ifølge Ældresagen betyde, at ældre mister tillid til kommunens ansatte.

Mere end 1300 tricktyverier blev begået i 2012. Og i langt overvejende grad går det ud over ældre, der bliver snydt af tyve, der giver sig ud for at være for eksempel hjemmehjælp fra kommunen.

Det kan i sidste ende svække de ældres grundlæggende tillid til folk, der ringer på døren i et ganske ufarligt ærinde, vurderer chefkonsulent i Ældresagen Olav Feldbo.

- Vi kan se, at det har konsekvenser, hvis tricktyvene for eksempel udgiver sig for at være hjemmehjælpere eller lignende. Det undergraver det tillidsforhold, der naturligvis skal være mellem den ældre og personalet, der kommer fra kommunen, siger han.

I alt er der registreret 1343 tricktyverier i 2012 - heraf 1264 mod personer over 60 år.

Så sent som torsdag overgik den skæbne en 84-årig kvinde i Lyngby, der i god tro lukkede en tyv forklædt som hjemmehjælper ind. Tyven forsvandt herefter fra stedet med både kontanter og sølvtøj.

Ifølge Olav Feldbo er forbryderne tit udenlandske kriminelle, der rejser til Danmark på en form for "kriminel turisme". Her udser de sig enlige ældre - som oftest kvinder - der bor alene.

Og det kan få alvorlige konsekvenser for de ældre, der rammes.

- Det får langvarige konsekvenser for de mennesker, der har været udsat for tricktyveri. De får psykiske mén af det, bliver typisk mere mistroiske og holder sig inden døre. De isolerer sig kort sagt, siger Olav Feldbo.

- Så det bidrager til den sociale isolation, som nogle af de her mennesker befinder sig i i forvejen, fortsætter han.

Selvom politiet længe har været opmærksomme på tricktyverier mod ældre, ligger de seneste tal for tricktyverier på samme leje som året inden.

I 2011 blev der nemlig begået 1337, og Olav Feldbo efterspørger derfor konkrete resultater og peger på erfaringer fra Fyn, hvor opklaringsprocenten ifølge Olav Feldbo er væsentligt højere end på landsplan.

- De er hurtigt ude på gerningsstedet, og når de har en sigtet tricktyv, forsøger de også at opklare, om vedkommende står bag andre tricktyverier.

- Det er en systematisk indsats, som man kunne forestille sig at kombinere med en informationskampagne, siger han.

Ifølge Olav Feldbo viser de seneste tal, at kun fem procent af alle tricktyverier opklares på landsplan.

Hundredvis af tricktyverier gør ældre mistroiske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce