Hundredvis af fynboer kommer til skade i haven: Nu starter sæson for afklippede fingre og havebrande

Hækkeklipperen er på førstepladsen over de farligste redskaber i haven. Den er skyld i de fleste ulykker blandt havefolket på Fyn - ofte fordi folk har valgt at slå sikkerhedsmekanismer fra, så de kan betjene den med kun én hånd. Arkivfoto

Hundredvis af fynboer kommer til skade i haven: Nu starter sæson for afklippede fingre og havebrande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Foråret lokker mange i haven for at gøre den klar efter vinteren. Men pas på. Både ulykker og brande, som opstår ved havearbejdet, stiger eksplosivt på denne tid af året.

Foråret betyder ikke kun ekstra pres på havecentre og planteskoler. Også på øens akutmodtagelser og brandstationer indleder de stigende udendørstemperaturer travlhed.

For når folk strømmer i haverne med hækkesaks, plæneklipper og ukrudtsbrænder, stiger både antallet af ulykker og naturbrande kraftigt.

Sidste år sendte havearbejde 409 fynboer på hospitalet, viser nye tal. Hver 15. måtte indlægges akut.

- Ulykkerne begynder især fra marts og fortsætter frem til september og oktober. Mønstret er det samme år for år, siger Søren Larsen, overlæge ved Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital.

Afdelingens analysearbejde gør det muligt at lave en top tre over de farligste redskaber i haven.

Ulykker i haven
409 fynboer endte på hospitalet efter havearbejde sidste år.Antallet af uheldige øboer er ret stabilt år for år. I 2016 var det 424, og for 10 år siden var antallet 418.

Flere end 9 ud af 10 af årets haveulykker sker fra marts til oktober - I juli sker der flest.

Mændene kommer oftere til skade end kvinderne. 65 procent flere mænd ender på sygehuset efter de har gjort fingrene grønne. Mændene er i snit 53 år, og kvinderne 57, når det går galt med haveredskaberne.

Top-tre over farligste redskaber

Hækkeklipperen er skyld i flest ulykker, plæneklipperen har andenpladsen, og stigen nummer tre. For nogle år siden indtog stigen førstepladsen, men selvom den er overhalet af motordrevne redskaber, er stigen alligevel ét af de redskaber, man skal have mest respekt for.

- Når folk er styrtet fra stiger, er det højenergitraumer, vi ser. Jo højere energi, jo sværere er skaderne, og de kan være rigtig alvorlige og invaliderende, selv fra relativt små højder, advarer Søren Larsen.

De motoriserede redskaber giver dog også grimme skader og er hvert år skyld i, at danskere mister fingre, forklarer han.

Hvad angår hækkeklipperen, oplever analysegruppen, at der er en del, som simpelthen vælger at slå de sikkerhedsanordninger fra, som ellers skal sikre, at maskinen kun virker, når begge hænder er på håndtaget.

- Så mener nogle, at det er lettere, hvis de kun behøver at bruge én hånd. Det er derfor, ulykkerne sker. Så vores råd til folk er, at de simpelthen ikke skal pille ved sikkerhedsmekanikken og kun bruge udstyr, de ved, hvordan virker, og de er trygge ved.

Haven er brandfarlig nu

Ligesom det overraskende hurtigt kan gå galt med haveredskaberne, kan det komme bag på mange, at man på denne tid skal passe ekstra på med brandfarlige remedier i haven.

For selv om det kan være vådt i vejret, gør mangel på vegetation, visnede blade og dødt, tørt løv, at underlaget er ekstra tørt og letantændeligt om foråret.

- Når solen skinner, og det blæser godt, kan ilden sagtens få fat. Vi ser det en del, at man er lidt for uforsigtig med eksempelvis ukrudtsbrænderen, og så kan det pludselig gå hurtigt, siger Mikkel Mygenfordt, operativ leder ved Beredskab Fyn.

De kommunale beredskaber på Fyn måtte sidste år rykke ud til 142 naturbrande, viser tal fra Beredskabsstyrelsen. 44 gange var det en ukrudtsbrænder, der stod bag, og på landsplan var der suverænt flest af disse brande i maj.

På baggrund af de sidste nye tal skal også lyde en advarsel mod uforsigtighed med bål, afbrænding af affald og bortkastet aske fra grillen, som på Fyn samlet var skyld i 94 brande sidste år.

Fra både den operative leder og overlægen på OUH lyder en simpel opfordring til havefolket.

- Det er egentlig det samme, vi siger hvert år. Brug sund fornuft. Og sæt dig ind i de redskaber, du skal bruge, inden du går i gang. Og så skal man lade være med at være overmodig. Hellere betal for at få det professionelt lavet, end at være overmodig og gå i gang med noget, man ikke har styr på, siger Søren Larsen, overlæge på Odense Universitetshospital.

Hundredvis af fynboer kommer til skade i haven: Nu starter sæson for afklippede fingre og havebrande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce