Holst skal forklare krigskommentar


Holst skal forklare krigskommentar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsvarsminister Carl Holst skal i samråd for at redegøre for sine modstridende udtalelser om den danske deltagelse i Irak-krigen. Socialdemokraterne savner svar på flere spørgsmål.

Det skabte røre, da Carl Holst (V) som ny forsvarsminister i begyndelsen af august udtalte sig om grundlaget for den danske deltagelse i Irak-krigen.

Hans udtalelse viste sig nemlig at stride mod det, tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen har stået fast på om grundlaget for den danske krigsdeltagelse, og derfor skal Carl Holst nu forklare sig i et samråd, der finder sted torsdag formiddag.

Det er Folketingets Forsvarsudvalg, der vil have svar på, hvorfor ministeren 6. august kom med følgende udtalelse til Ritzau, da han blev spurgt til regeringens beslutning om at lukke Irak- og Afghanistan-kommissionen:

"Nogen mener, at vi aldrig får afdækket, hvorfor vi gik i krig. Jo, det gør man. Vi gik i krig, fordi der var masseødelæggelsesvåben. Den begrundelse var forkert. Slut."

Anders Fogh Rasmussen fastholdt ellers, at vi ikke gik ind i Irak på grund af mistanker om masseødelæggelsesvåben, men fordi den daværende diktator, Saddam Hussein, i årevis havde blæst på adskillige FN-resolutioner. Det var også den begrundelse, der blev skrevet ind i Folketingets beslutningsgrundlag om den danske krigsdeltagelse i 2003.

Og det kræver en forklaring fra Carl Holst, mener medlem af Forsvarsudvalget for Socialdemokraterne Trine Bramsen (S).

- Der er meget, der tyder på, at Carl Holst er direkte uenig med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, der ikke pegede på, at masseødelæggelsesvåben var begrundelsen for at gå ind i Irak-krigen. Det ser jeg frem til at få uddybet, for hans udtalelse hænger ikke sammen med det, der tidligere har været fremme om begrundelsen for Irak-krigen, siger Trine Bramsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Carl Holst har forud for samrådet svaret skriftligt på en række spørgsmål om udtalelsen, og her understreger Carl Holst, at han udmærket har kendskab til grundlaget for den danske deltagelse i Irak-krigen.

"Det fremgår af folketingsbeslutningen om dansk militær deltagelse i en multinational indsats i Irak vedtaget 21. marts 2003, at det var Iraks over en årrække substantielle krænkelse af sine nedrustningsforpligtigelser i henhold til FN's sikkerhedsrådsresolutioner og manglende samarbejde med FN's våbeninspektører, der lå til grund for den danske deltagelse i Irak. Det er jeg naturligvis klar over, uanset hvilken kasket jeg måtte have på," skriver Carl Holst og tilføjer:

"Beslutningen i Folketinget handlede altså om noget andet end masseødelæggelsesvåben."

Men det svar virker forvirrende, mener Trine Bramsen.

- Hans svar stritter i alle mulige retninger, og det er jo nærmest det rene volapyk. Jeg bliver i tvivl, om man kan stole på de ting, Carl Holst siger som forsvarsminister, når han gang på gang ændrer forklaring, siger hun.

På samrådet skal Carl Holst også svare på, om han er enig med oppositionen i, at det var en fejl at lukke Irak-kommissionen. Samrådet finder sted torsdag klokken 10-11.30.

Du kan følge samrådet live på Fyens.dk.

Holst skal forklare krigskommentar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce