Hold udkig efter boder med dannebrogsflag


Hold udkig efter boder med dannebrogsflag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er mange gode grunde til at standse ved de fynske vejboder lige nu. Nyopgravede kartofler og jordbær er to af dem

Det startede egentlig med, at han syntes, man næsten faldt over boderne, da han flyttede fra Sjælland til Fyn.

Sidste år udgav billedhugger Søren Jensen så en bog, "Fynske vejboder", med 53 billeder fra den kulturelle salgs-niche, som han er blevet så fascineret af.

- Jeg kan godt lide den sociale gestus, det er at sælge ud af den avl, man er stolt af. For der er jo mange timers arbejde bag grøntsagerne, så det er ikke nogen stor forretning, siger Søren Jensen.

Dannebrog og parasol

- Og så er det mængden af boder, de flygtige boder, der kun findes nogle få dage, og kreativiteten bag boderne, jeg kan lide.

- Jeg foretrækker dem, der er pyntet med dannebrog og en parasol for solen, siger han.

Det er ikke for at prale, når fynske avlere får lyst til at vise verden, hvad deres jord kan frembringe, mener han.

- Når boderne "smitter" og man ind imellem ser hele veje med den ene bod efter den anden, er det mest fordi man finder ud af, at man lige så godt (som naboen) kan sælge de moreller, man har så mange af. Det er ægte glæde, siger Søren Jensen.

Bælte med boder

Undervejs på sin bod-jagt løb han ind i et 25 kilometer langt bod-bælte mellem Nyborg og Ringe, hvor der alene var 19 boder.

Indholdet i boderne er vigtigst for Klaus Styrbæk, der som indehaver af Restaurant Kvægtorvet i Odense i højere grad oplever, at avlerne kommer til ham, end at han skal opsøge de bedste.

Men at råvarerne er bedre end andre steder, tvivler han ikke på.

Gode råd fra kokken

- Kun i vejboderne kan man få danske grønne asparges. Dem bruger vi alt, hvad vi kan komme til lige nu, for sæsonen er så kort, og så skal vi vente 11 måneder, siger han, der trøster sig med, at aspargesens plads overtages af spidskålen, som er en fynsk delikatesse, der er alt for overset.

- Ligesom asparges skal den være sprød, når den serveres. Kun koges tre minutter i saltet vand.

Kokkens gode råd bliver fulgt op af to mindre overraskelser - og et fif:

- Man skal selvfølgelig købe nye kartofler og jordbær, når man er ude ved vejboden.

- Og så skal man lægge mærke til, om man kan se avlsmarkerne fra vejboden, for det er et sikkert tegn på, at afgrøderne er hjemmeavlet.

- Ind imellem kan man nemlig løbe ind i boder, som har andre end deres egne varer på disken, råder han.

Hold udkig efter boder med dannebrogsflag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce