Højtuddannede rejser østpå


Højtuddannede rejser østpå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danskere med en ph.d. eller en lang videregående uddannelse flytter i høj grad østpå, viser tal fra Danmarks Statistik. I 2003 var 48 procent af de ph.d'er, der har gået i folkeskole og gymnasiet vest for Storebælt, flyttet til den anden side af bæltet. Til sammenligning er kun 10 procent flyttet den anden vej.

Men hvor de vestsøgende ligger stabilt på mellem seks og 12 procent, uanset hvilken uddannelse de har taget, er der sammenhæng mellem uddannelse og flytning til Østdanmark. Jo højere uddannelsen er, jo større er sandsynligheden for, at man er flyttet øst for Storebælt.

- Man kan jo kun gætte på, at det kan have noget at gøre med større vækst i de relevante job østpå, herunder hovedstaden. Som bekendt er det jo centraladministrationen, der beskæftiger relativt flest akademikere, lyder forklaringen fra arbejdsmarkedsforsker på Copenhagen Business School Per Vejrup-Hansen.

Rejser efter uddannelse

Statistikken indeholder imidlertid også flytning som led i uddannelse. Dermed kan de højtuddannede være flyttet for at uddanne sig og så blevet hængende på grund af de større jobmuligheder i hovedstaden.

- Da er flytningen til øst ikke så uventet. De største og mest eftertragtede højere læreanstalter ligger østpå - og det er jo også for de lange akademiske uddannelser, der viser sig en klar tendens, vurderer Per Vejrup-Hansen.

Opgørelsen omfatter de 1,2 millioner danskere mellem 15 og 69 år med en erhvervskompetancegivende uddannelse, der har en grundskole- eller en gymnasieuddannelse fra en dansk uddannelsesinstitution.

Højtuddannede rejser østpå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce