Høj hvilepuls hugger år af dit liv


Høj hvilepuls hugger år af dit liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv sunde personer med en hvilepuls over 80 kan forvente at leve fem år mindre end andre med en lavere puls

Er din hvilepuls for høj, er der stor risiko for, at det koster dig leveår i den sidste ende. Det gælder også personer, som ellers er sunde og i god form.

Det viser ny dansk forskning, som dermed også giver et meget nemt instrument til på få sekunder at vise, hvor du selv står.

Ifølge de officielle anbefalinger betragtes en hvilepuls - antal hjerteslag per minut i hvile - på 60 til 100 for at være normalt.

Men anbefalingen er måske for højt sat. Det viser studiet af knap 3000 danske mænd gennem 16 år.

Bag forskningen står blandt andet Magnus Thorsten Jensen, læge ved Hjerteafdelingen på Gentofte Hospital, og professor Finn Gyntelberg fra Bispebjerg Hospital.

De har analyseret hvilepulsens effekt på helbredet blandt raske mænd fra The Copenhagen Male Study. Det nye studie er netop offentliggjort i det anerkendte britiske tidsskrift Heart.

- Hos raske mennesker kan vi se, at jo højere hvilepuls, desto kortere lever man. Ens levetid kan dermed i et vist omfang aflæses af hvilepulsen, siger Magnus Thorsten Jensen.

Han har tidligere påvist, at den fjerdedel af befolkningen, der har højest hvilepuls - over 80 - dør fire-fem år tidligere end den fjerdedel, der har lavest hvilepuls, under 65.

- Vores nye undersøgelse viser, at højere puls er en risikofaktor i sig selv, siger Magnus Thorsten Jensen.

Forskerne har set på personer, der har fået målt kondital og hvilepuls plus en masse andre ting, som fortæller noget om deres sundhedstilstand over en årrække.

Ifølge forskerne lever folk med en hvilepuls under 50 længst, mens 60-80 i hvilepuls betyder lidt kortere levealder. En puls på 80-90 slag i minuttet fordobler risikoen for en tidlig død, og en hvilepuls over 90 tredobler faren for tidligere død.

Den sikreste måde at få lavere puls på er rygestop og jævnlig motion.

Høj hvilepuls hugger år af dit liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce