Hjælp til uhelbredeligt syge: - Uden Sandra var jeg død for længst

Fysioterapeut Sandra Ross er en del af et team af fysioterapeuter, der tilbyder lindrende fysioterapi til terminalpatienter. Det nyder An-Merethe, som har en livstruende lungesygdom, godt af. Foto: Michael Bager

Hjælp til uhelbredeligt syge: - Uden Sandra var jeg død for længst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et netværk af syv fysioterapeuter på Fyn giver palliativ fysioterapi til uhelbredeligt syge patienter i eget hjem. Netværket vil gerne have udbredt kendskabet til dette tilbud, så flere kan få gavn af den lindrende behandling.

I et lille hjem på Fyn sidder An-Merete i sin stue. Bag hende står fysioterapeut Sandra Ross, der har lagt sine hænder på An-Meretes ryg. Med blide strøg og forsigtige bevægelser smører hun hendes ryg ind og masserer den.

- Er det okay sådan her, spørger hun.

- Ja, det er dejligt, synes An-Merete og lyser op i et smil.

Sandra Ross kommer hos An-Merete to gange om ugen for at give lindrende massage. An-Merete har en uhelbredelig lungesygdom og har svært ved at trække vejret. Faktisk kan hun ikke længere gå udenfor uden at få en lungebetændelse. En iltmaskine og en slange tilkoblet hendes næsebor hjælper hende med at trække vejret. Men hun er også afhængig af Sandra Ross' massage og omsorg.

- Når man som An-Merete kæmper så meget med sin vejrtrækning, så bruger hun al sin energi i kroppen på at trække vejret. Det betyder, at kroppen er enormt spændt, og det kan gøre det svært både at spise og ligge på bestemte måder. Det er sådan nogle ting, jeg kan hjælpe med, forklarer Sandra Ross.

Hun er en del af et fast team af fysioterapeuter, der er ansat af Region Syddanmark til at yde palliativ fysioterapi. Hvis man er erklæret terminalt syg, kan man få en henvisning af sin læge eller sygehus til at få denne type fysioterapi. Og det kan gøre en kæmpe forskel, mener Sandra Ross.

- Vi er nogle af de faste gennemgangspersoner i familier, hvor der er et menneske med en uhelbredelig sygdom. Vi har ingen fast dagsorden, og vi kan tage os den tid, det tager. Det betyder også, at vi kommer tæt på. Vi hjælper ikke kun med massage og øvelser, vi kan også være med til at vejlede de pårørende om, hvordan de kan være sammen med den døende i denne sidste tid. Indimellem er det også os, der minder dem om, at de skal huske at lægge sig op til dem og få sagt ordentligt farvel. Eller at det er okay for barnet at nulre sin far under tæerne, selvom han ikke længere kan tale. Det er noget af det, der gør dette arbejde meningsfuldt, mener hun.

Vi er ikke bange for at forholde os til døden, det er en naturlig del af vores arbejde. Det er faktisk et privilegium at være med til at gøre den sidste tid så god som mulig. Ikke bare for de syge, men også for deres familier.
Sandra Ross, palliativ fysioterapeut
Palliativ fysioterapi
Siden 2011 har et netværk af palliative fysioterapeuter tilknyttet Region Syddanmark givet lindrende fysioterapi til uhelbredeligt syge borgere i eget hjem.På Fyn er der syv fysioterapeuter med et ydernummer, der giver dem mulighed for at give behandlingen gratis til terminalt syge patienter.

Palliativ fysioterapi kan blandt andet lindre smerter og indre uro, lette åndenød, afhjælpe kognitive forstyrrelser og mindske funktionstab. Det kan gøres ved hjælp af massage, akupunktur, lungeterapi, afspænding og meditation.

De tager udgangspunkt i den enkelte patient og dennes ønsker og behov, og fysioterapeuterne arbejder tæt sammen med andre fagrelevante personer.

Alle med en alvorlig, livstruende og uhelbredelig sygdom har ret til palliativ fysioterapi i eget hjem. Det kræver blot en henvisning fra egen læge, en hospitalsafdeling eller et palliativt team.

Behandlingen er betalt af Region Syddanmark og den kommune, borgeren bor i.

Fornemmer sig frem

Det er forskelligt, hvad patienterne har af ønsker og behov. Men fysioterapeuterne skal også kunne høre det, der ikke bliver sagt, forklarer Sandra Ross.

- Det er ikke altid, at folk selv kan udtrykke, hvad de har mest brug for. Det er en del af jobbet at kunne fornemme sig frem og være i alle slags familier. Nogle vil have ro i kroppen, så de kan få en god nattesøvn. Andre vil have hjælp til at kunne noget bestemt. Jeg havde på et tidspunkt en mandlig patient, der ville op på sit løbebånd hver dag. Og det kom han så, indtil tre dage før han døde, fortæller Sandra Ross.

For An-Meretes vedkommende handler det om at få løsnet spændingerne i sin krop, så hun kan klare sin hverdag. Men Sandra Ross er også klar til at lytte, hvis hun har en dårlig dag, fortæller An-Merete.

- Jeg siger tit til hende: "Nu dør jeg altså snart". Så siger Sandra: "Ja ja, det har du altså sagt mange gange, men du er her stadigvæk". Så snakker vi om det. Og når hun har været her, så har jeg altid fået det bedre, fortæller An-Merete.

De syv fysioterapeuter på Fyn har ingen specialistuddannelse, men forpligter sig gennem kurser og temadage til hele tiden at uddanne sig inden for området. De har derfor alle de rette kompetencer til at hjælpe uhelbredeligt syge.

Og de skal være forberedt på, at deres patienter ikke overlever.

- Vi er ikke bange for at forholde os til døden, det er en naturlig del af vores arbejde. Og det er et privilegium at være med til at gøre den sidste tid så god som mulig. Ikke bare for de syge, men også for deres familier, fortæller Sandra Ross.

For få bliver henvist

Desværre oplever hverken Sandra Ross eller hendes kollega, fysioterapeut Lena Findahl, at særlig mange har kendskab til det særlige tilbud.

- Selvom det har eksisteret siden 2011, får vi ikke ret mange patienter henvist fra deres egen læge. Vi får en del cancerpatienter fra de palliative teams, men vi kan også gøre meget for patienter med andre uhelbredelige sygdomme. Og det er ærgerligt, hvis man ikke ved, at tilbuddet er der, mener Lena Findahl.

Sandra Ross har været tilknyttet projektet i seks år, men oplever fortsat, at fysioterapi er længst nede på listen, når der skal tages stilling til, hvilke fagpersoner der skal tilknyttes en uhelbredeligt syg.

- Vi skal ikke være i stedet for noget andet, men arbejde i samspil med alle de andre fagpersoner. Det er egentlig banalt. Vi kan ikke helbrede, og vi kommer hverken med kanyler eller medicin. Men vi kommer med vores to hænder, og vi er ikke bange for at hoppe op i sengen med både børn og hund, hvis det er det, der er nødvendigt for at yde den bedste behandling. Vi er er med hele vejen, fortæller hun.

For An-Merete har arbejdet med Sandra Ross gjort en kæmpe forskel.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort uden Sandra. Hvis det ikke var for hende, så var jeg død for længst.

Hjælp til uhelbredeligt syge: - Uden Sandra var jeg død for længst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce