Med en simpel skanningsmetode vil Maja Thiele, der er ph.d. på OUH og SDU, komme begyndende leverskader til livs. Det skal hun fortælle om i formidlingskonkurrencen Ph.d. Cup 2017, hvor hun er med i finalen.

I en nation, hvor alkoholiske genstande ikke just er en mangelvare, må faren for skrumpelever og andre leverskader siges at være relevant for mange - ikke mindst de knap 600.000 danskere, der drikker for meget.

Til dem og andre, der døjer eller frygter at døje med leverproblemer, har 37-årige Maja Thiele måske en løsning.

- Når man går til lægen for at få tjekket leveren, kan de almindelige levertal ikke fortælle noget om alkohols langtidsvirkning på leveren. Man kan altså sagtens have helt normale levertal, og alligevel have begyndende skrumpelever, fortæller Maja Thiele, som for nylig har forsvaret sin ph.d.-afhandling om emnet ved Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet.

- Det er måske derfor, at skrumpelever i dag opdages alt for sent, når patienterne har fået leversvigt, leverkræft, væske i bughulen, blodstyrtninger eller leverkoma, siger hun.

Sammen med sine kolleger har Maja Thiele gennemført et stort studie af såkaldt lever-stivhedsskanning - en metode, der betyder, at mennesker med skrumpelever grundet alkohol bliver opdaget i tide, inden de får symptomer, og mens der stadig er hjælp at hente.

Den første i verden

Forskningen med skanneren, der oprindelig blev udviklet til fødevareindustrien for at teste ostes modenhed, har nu kvalificeret Maja Thiele til finalen i den traditionsrige konkurrence i forskningsformidling, Ph.d.-Cup.

Her skal hun konkurrere mod fire andre forskere og forskningsprojekter i at formidle kompliceret stof på den lettest forståelige måde. Vinderen kåres af en jury bestående af tre dommere fra forsknings- og kommunikationsverden, og finalen sendes på DR2, når den den 29. april klokken 20 løber af stablen.

Og faktisk er Maja Thiele den første i verden, der undersøger effekten af stivhedsskanneren på patienter, der drikker for meget. 

- Ved at diagnosticere mennesker med tidlige stadier af alkoholisk skrumpelever kan man nå at tilbyde alkoholafvænning og specialistbehandling af leveren, før det er for sent. Måske er det, hvad der skal til for at vende den kedelige tendens, at tre ud af fire mennesker med alkoholisk skrumpelever har en højere dødelighed end mange kræftpatienters, siger Maja Thiele.

 

  • Af: