November 2013: Skat gennemfører en razzia mod 49 fynske pizzeriaer. Den afslører 132 medarbejdere, der begår snyd og socialt bedrageri. De arbejder sort og fortsætter med at hæve offentlige ydelser som kontanthjælp eller førtidspension. Det får socialrådmand i Odense Kommune Peter Rahbæk Juel (S) til at foreslå, at det skal være muligt at lukke virksomheder, der gentagne gange bliver afsløret i at ansætte folk sort.

November 2012: Efter at en arbejdsgruppe endevendte de sociale indsatser i Vollsmose, viste det sig, at der i den hårde kerne af kriminelle på 96 personer i alt - primært mænd - var 29 kontanthjælpsmodtagere og to førtidspensionister. Det var især omfattende uroligheder på skadestuen på Odense Universitetshospital, der satte fokus på problemerne. Efter undersøgelsen tog borgmester i Odense Anker Boye (S) kontakt til Folketinget for at få lavet en lovændring, der gør det muligt at tage pengene fra dem. Den sanktion er endnu ikke en mulighed.

Marts 2012: Skat undersøger en række ghettoområder i Danmark. Det afslører skatte- og momssnyd for 40 millioner kroner i 908 sager. Derudover sendes 152 sager videre til kommunerne. De handler om socialt bedrageri. Skat afslører blandt andet indehavere af virksomheder i at modtage førtidspension eller andre offentlige ydelser. Boligområderne var udpeget af Socialstyrelsen, der gik efter områder med mange beboere uden for arbejdsmarkedet og med en stor andel af indvandrere og efterkommere. Den daværende skatteminister, Thor Möger Pedersen (SF), var "meget negativt overrasket over resultaterne" og lovede ekstra opmærksomhed på problemet.

September 2009: Kontrolgruppen i Odense Kommune når frem til, at der er begået socialt bedrageri for næsten halvanden million kroner med privatlønnede hjemmehjælpere. Det er blandt andet sager, hvor borgeren, der er bevilget hjemmehjælp, ikke har været i Danmark, mens vedkommende fik penge af kommunen til selv at aflønne en hjemmehjælper. Den hjemmehjælper, vedkommende ansatte, var altså heller aldrig på arbejde. Sagerne med den form for snyd fandt kontrol-gruppen i de fleste tilfælde i bydelen Vollsmose i Odense. Sagen førte til, at flere af landets kommuner styrkede kontrollen med netop privatansatte hjemmehjælpere.

April 2006: Daværende social- og arbejdsmarkedsrådmand i Odense Kommune Erik Simonsen (R) fremlægger en rapport fra Kontrolgruppen i Odense Kommune. Den viser, at borgere af udenlandsk herkomst havde forholdsmæssigt fem gange så mange såkaldte kontrolsager. Det er sager, som rejses over for borgere, der formodes at misbruge offentlige ydelser. Det er snyd, der blandt andet handler om, at muslimske ægtepar lader sig proforma-skille for at opnå flere sociale ydelser. I 2004 og 2005 behandlede kontrolgruppen i alt 125 sager vedrørende socialt bedrageri. I Aarhus Kommune oplevede man de samme problemer. Den fynske undersøgelse førte til en ændring af lovgivningen, så det blev muligt at samkøre forskellige offentlige registre i kampen mod socialt bedrageri.

  • Jørgensen_Kristina_Lund_(2015)_15

    Af:

    Jeg har siden 2012 været uddannelsespolitisk journalist på Samfundsredaktionen med ansvar for at dække for uddannelse og dannelse af vores børn. Fra vuggestue til de højere læreranstalter. Jeg har været på Fyens Stiftstidende siden 2005 og har tidligere skrevet for weekendredaktionen, erhverv, web, og tillæg. Jeg bor i Odense og har tre børn.

Mere om emnet

Se alle
13
Odense-imam: Anklager dropper sag om socialt bedrageri

Odense-imam: Anklager dropper sag om socialt bedrageri

Aarhus-borgmester efterlyser certificering af imamer

Aarhus-borgmester efterlyser certificering af imamer

2
Støjberg til muslimer: Tag afstand fra imamer

Støjberg til muslimer: Tag afstand fra imamer