Heldet følger kartoflen


Heldet følger kartoflen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Råvaren til chips og til frikadellens kartoffelsalat nyder den beherskede sommervarme. Det har budt skimmelsvampen trods, og vejret har i det hele taget været lige tilpas med temperatur og vand, fortæller en begejstret kartoffelavler Kristian Kristensen direkte fra sin selvkørende kartoffeloptager i Skovlund mellem Varde og Grindsted.

- Det er et utrolig godt kartoffelvejr, siger Kristiansen, som også er formand for Dansk Kartoffelproducentforening.

- Vi har haft en fin fremspiring. Kartoflerne har groet hele tiden, fra de blev lagt. Tit har vi en periode, hvor de kan komme til at stå stille, fordi det er fór koldt og fór vådt, men i år har de haft optimale vækstbetingelser. Det fremmer kvaliteten, så vi ikke får områder med råd.

Insekterne har heller ikke været særligt påtrængende, og der er kun rapporteret om fund af kartoffelskimmel i Nordjylland og på Sydvestsjælland. Fundene er sket i begyndelsen af juli i usprøjtet "Kardal" i Nordjylland og på Sydvestsjælland i "Bintje", oplyser Jysk Landbrugsrådgivning, Grindsted. Blæsten har hjulpet til at holde luftfugtigheden nede og gjort livet surt for skimmelsvampen. Den danner sporer om natten ved høj luftfugtighed og temperaturer på over 10 grader.

Det kritiske tidspunkt er dog ikke helt overstået.

- Skimlen har luret de seneste døgn, men jeg er ikke så nervøs mere, siger kartoffelavler Kristensen.

Han er optimist med hensyn til både høsten, kvaliteten og prisen for årets gode, store kartofler.

- Vi skal helst have en god pris, siger han.

Hver dansker spiser i snit 150 gram kartoffel hver dag. For 40 år siden var det dobbelt så meget. Planten indvandrede til Europa fra Sydamerika i 1500-tallet, men slog først for alvor igennem i Danmark i 1800-tallet som billig mad, man blev mæt af. Siden har den fået hård konkurrence af pasta, ris og brød.

Høsten fortsætter frem til oktober. Kartofler til industri og kartoffelmel høstes til sidst.

Heldet følger kartoflen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce