Hegn på motorvejsbroer: Mindre end tre meter kan gøre det

Det var fra denne motorvejsbro på Langesøvej nord for Skallebølle, at der i august 2016 blev smidt en 30 kilo tung flise ned på en tysk families bil. En 33-årig mor blev dræbt på stedet. Drabsmanden er stadig på fri fod. Arkivfoto: Michael Bager

Hegn på motorvejsbroer: Mindre end tre meter kan gøre det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rigspolitiet kan ikke afvise, at en forhøjelse af hegn på broer over motorveje kan forhindre stenkast, som i august 2016 kostede tysk mor livet på Fyn.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) og Rigspolitiet er tilsyneladende ikke enige om, hvornår et hegn på broerne over landets motorveje er nok til at forhindre stenkast.

Det fremgår af et svar fra Rigspolitiet til Folketingets Retsudvalg. Heri slår Rigspolitiet nemlig fast, at man ikke kan afvise, at en forhøjelse af hegnene langs broerne kan forhindre kast med især større og dermed typisk også tungere genstande.

Omvendt har transportministeren tidligere afvist at forhøje hegnene, fordi det var alt for dyrt og vil tage op til 60 år, ligesom han med henvisning til Vejdirektoratet ikke mener, det alligevel vil have nogen effekt.

- Det handler om, at vi lige nu har mange mennesker, som er utrygge ved at køre på motorvejene. Vi ved, der er en stenkaster på fri fod, som ikke tøver med at dræbe. Samtidig har vi Rigspolitiet, som siger, at problemet er stigende, så derfor er det vores pligt at gøre noget, siger Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokratiet og medlem af retsudvalget.

Tragisk sag fra 2016

Det er hende, som har spurgt til Rigspolitiets vurdering af Vejdirektoratets holdning til, at det kræver et tre meter højt hegn for at forhindre stenkast.

Netop stenkast fra en motorvejsbro på Langesøvej ved Skallebølle vest for Odense kostede i august 2016 en 33-årig tysk mor livet, mens hendes 36-årige mand blev gjort invalid for bestandig. Familien var på vej hjem fra ferie i Sverige, da en eller flere ukendte gerningsmænd smed en 30 kilo tung hjørnesten ned i præcis samme øjeblik, familiens sorte Seat Leon passererede. Kun parrets femårige søn slap med overfladiske sår.

I svaret til retsudvalget vil Rigspolitiet dog ikke konkludere, hvor højt et hegn på motorvejsbroer skal være. Men svaret bekræfter Trine Bramsen i, at transportministeren ikke har ret i sin opfattelse af, at det er dyrt, tager 60 år at etablere på alle landets broer, og i øvrigt ikke kan betale sig, fordi det ikke vil nytte noget.

- Ministeren vil have os til at tro, at det slet ikke kan lade sig gøre. Der er behov for, at man anerkender problemet og kigger på, hvad løsninger kan være. Når nu selv Rigspolitiet siger, det kan gøre livet væsentligt sværere for stenkasterne at forhøje hegnene skylder man at undersøge mulighederne. Ikke inden for 60 år, men inden for en overskuelig periode, siger Trine Bramsen.

Risikerer man ikke, at galninge bare vælger andre steder, hvis man sætter høje hegn op på motorvejsbroerne?

- Man kan aldrig lave en 100 procents garanti, men nu ser vi et fænomen, hvor folk stiller sig op på motorvejsbroerne og kaster sten ned. Det handler ikke om at sætte nye hegn op, men forhøje dem, der er der i forvejen og derved gøre det sværere at sigte, siger Trine Bramsen.

Hegn på motorvejsbroer: Mindre end tre meter kan gøre det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce