EU tager de danske planer om ny, skærpet grænsekontrol meget alvorligt, siger EU-kommissær Connie Hedegaard.
Connie Hedegaard, Danmarks klimakommissær i EU, advarer nu mod, at Danmarks nye planer om grænsekontrol truer kerneværdierne i EU-samarbejdet.

- Det her betragtes ikke som en bagatel, det er noget vigtigt, siger Hedegaard.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og resten af regeringen har ellers hele vejen i gennem prøvet at mane EU til ro, ved at sige, at der ikke er noget ulovligt i den øgede danske grænsekontrol.

Men EU-Kommissionen ser langt mere alvorligt på sagen.

Danmarks planer om en øget grænsekontrol er ikke kun et spørgsmål om hele Schengen-samarbejdet. Det drejer sig også om en af EU's allervigtigste værdier, understreger Hedegaard.

- Det, danskerne skal være opmærksomme på, er, at den her diskussion handler ikke kun om at overholde Schengen, personkontrol og åbne grænser, siger hun.

- Det handler også om fri bevægelighed for varer, det indre marked. Med andre ord er vi helt inde i kerneværdierne, siger Hedegaard.

Danmarks udmelding om at indføre mere grænsekontrol har på det seneste vakt massiv opsigt i EU. Det er især planerne om at indføre "permanent" kontrol, som langt fra falder i god jord i EU-Kommissionen.

Også i nabolandet Tyskland har utilfredsheden med den danske aftale været stor, hvilket også kan mærkes i EU-Kommissionen.

Desuden kommer det danske udspil også på det værst tænkelige tidspunkt, da der i forvejen hersker en stor debat i hele EU om den ydre grænsekontrol oven på flygtningestrømmen fra Nordafrika.

- Det betragtes også som et spørgsmål om solidaritet blandt de 27 (EU-lande, red.). Og hvordan man håndterer presset ved at sige "skal vi ikke bare skynde os at tage os af vores egne grænser", siger Hedegaard.

Mere om emnet

Se alle

Minister lover flere toldere på tirsdag

Regering: En ud af 1000 toldtjekkes

Sådan bliver tolderne fordelt