En gruppe frivillige syr dyr, som de sender til børneafdelingen ved Odense Universitetshospital. Ambassadøren, Tanja Dines Larsen, er vant til, at hendes egen dreng er indlagt og sikker på, at et trøste-tøjdyr kan gøre en forskel.

Tanja Dines Larsen samler på tøjdyr. Fisk, grise, mus især. I alle afskygninger og farver.

- Det er kun fantasien, der sætter grænser. De skal bare kunne give tryghed til de børn, som er indlagt på sygehusene, siger hun.

Den 33-årige SOSU-assistent fra Svindinge er nemlig administrator for den fynske afdeling af Trøstemus. En landsdækkende gruppe af frivillige, som hækler, strikker og syr tøjdyr, der primært ender på børneafdelingerne ved landets sygehuse.

Trøstemus

Konceptet med trøstemus opstod i januar 2017. Det går ud på at strikke, sy og hækle tøjdyr - primært mus - til syge og indlagte børn.Det hele er frivilligt.

Tøjdyrene bliver i dag sendt ud til alle de børneafsnit, der er tilknyttet sygehuse i Danmark.

Der er 22 administratorer på landsplan, og vil man lave tøjdyr til børnene, er det vigtigt, at man sender til en af dem.

På Fyn er det Tanja Dines Larsen, der er administrator.

Ifølge gruppens hjemmeside er der til dato blevet lavet 44.874 trøstemus på landsplan.

Tanja Dines Larsen står - foruden de dyr, hun selv laver - for at modtage og levere andres produktioner til OUH.

Selve konceptet med trøstemus opstod i januar sidste år i Herlev, men blev hurtigt landsdækkende. Blandt andet fordi Tanja Dines Larsen påtog sig ansvaret med at sende tøjdyr til H.C. Andersen Børnehospital. I dag sender hun mus til alle afdelinger på sygehuset, hvis personalet beder om det.

Vi hører flere og flere, der siger, at de faktisk ikke er kede af at skulle ud på sygehuset, for så får de måske en trøstemus.

Tanja Dines Larsen, ambassadør for Trøstemus på Fyn.

- For det er aldrig sjovt eller spændende at være på et sygehus, når man er lille, forklarer hun.

Bruger egne erfaringer

Det har hun selv oplevet fra nært hold, når hendes nu femårige søn har været indlagt med for lavt blodsukker. Og det har han mange gange.

- Han har egentlig altid været meget indlagt, og det er han stadig. Derfor tænkte jeg, da jeg hørte om det her, at det virkelig kunne gøre en forskel for andre, som er i den situation, siger hun.

Og da Tanja Dines Larsen i forvejen var en hærdet hækler, fandt hun det naturligt at give to hænder med. At gøre noget, som gavnede, når hun alligevel så tit havde nål og garn fremme. Hun tænkte tilbage på sin søns indlæggelser og på, at han selv kunne have haft brug for en trøstemus i de situationer.

- Tit, når man skal indlægges, så er det bare akut afsted. Og så får man ikke alle de ting med sig, som man gerne vil have, for eksempel et sovedyr. Og når man så ligger på sygehuset og kigger ind i væggen og er ked, så kan sådan en trøstemus gøre en forskel. Og det er jo bare en lille ting, siger hun.

Tanja Dines Larsen har tidligere hæklet for at tjene penge ind til kræftbekæmpelse. I den forbindelse fik hun sammen med to andre skrabet 95.300 kroner sammen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Tanja Dines Larsen har tidligere hæklet for at tjene penge ind til kræftbekæmpelse. I den forbindelse fik hun sammen med to andre skrabet 95.300 kroner sammen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Mus en masse

I dag er der over 9.000 medlemmer i Trøstemusgruppen. Alle med et ønske om at give en smule støtte, omsorg og tryghed til de indlagte børn. I form af et lille tøjdyr, som de sender til en af landets 22 administratorer.

På Fyn er der kun Tanja Dines Larsen. Hun sørger så for at vaske, tørre og pakke tøjdyrene ind i cellofan, før hun leverer dem.

I år har hun afleveret over 2000 mus ved OUH. Det er flere end hele sidste år.

Og hun har været overvældet af interessen. De seneste uger har hun modtaget mus en masse, siger hun selv. Til stor glæde for de indlagte børn:

- Vi hører flere og flere, der siger, at de faktisk ikke er kede af at skulle ud på sygehuset, for så får de måske en trøstemus, fortæller Tanja Dines Larsen.

Hun er også glad for, hvordan sygeplejerne har taget musene til sig:

- I sidste uge, da jeg var ude på OUH, hørte jeg, at de bruger dem i behandlinger. Når de skal lægge drop i hænderne på børnene eller tage blodprøver, så holder barnet musen og knuger den i hånden, og så er der nemmere tilgang til at få lagt drop og sådan noget, siger ambassadøren.

Musehygge i Borgernes Hus

Arbejdet med musene er 100 procent frivilligt. Det er ambassadørerne, der står for indkøb af materialer, hvis de ikke får hjælp af en af de sponsorer, som gruppen har lokket til. Og som de meget gerne vil have flere af.

Jo mere støtte, jo flere mus til børnene.

Selv gætter Tanja Dines Larsen på, at hun laver 10-15 tøjdyr om ugen. Ved siden af sit arbejde med alle dem, der bliver sendt til hende. Desuden arrangerer hun af og til "musehygge", hvor hun inviterer andre fra Trøstemusgruppen til kaffe, kage, hækling og strikning.

- Det handler meget om at hygge os, og om der så bliver lavet en eller 25 i den anledning, det er ikke så afgørende. Nu har Borgernes Hus i Odense faktisk også meldt ud, at de gerne vil arrangere noget musehygge, siger Tanja Dines Larsen.

Hvis man sidder derhjemme og ønsker at bidrage med en mus eller et andet slags tøjdyr, skal man sende det til en ambassadør.

Vil man give sit bidrag til OUH, er det Tanja Dines Larsen, man skal kontakte.

Tanja Dines Larsen  har et væld af tøjdyr liggende i hjemmet i Svindinge. Nogle har hun selv lavet, men andre har hun fået sendt af folk, som gerne vil støtte de syge børn på OUH. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Tanja Dines Larsen har et væld af tøjdyr liggende i hjemmet i Svindinge. Nogle har hun selv lavet, men andre har hun fået sendt af folk, som gerne vil støtte de syge børn på OUH. Foto: Birgitte Carol Heiberg
  • fyens.dk