Har kostet to mennesker livet: Farlige stoffer flyder også på Fyn

En femtedel af de stoffer, som Retsmedicinsk Institut i Odense fik til analyse i 2017, var MDMA. Arkivfoto: Scanpix/Noel Celis

Har kostet to mennesker livet: Farlige stoffer flyder også på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rusmidlet MDMA har formentlig kostet to mennesker livet på Sjælland de seneste uger. Og stoffet florerer også på Fyn, oplyser retskemiker Martin Worm-Leonhard. Han mener, at det især er den store variation i indholdet, der gør MDMA så farligt.

Den seneste tid har et par dødsfald vakt ekstra opsigt i offentligheden. To mænd menes nemlig at være omkommet, fordi de tog MDMA. Det skete i begge tilfælde på Sjælland - men også på Fyn udgør MDMA en fare.

Det viser nye tal fra Retsmedicinsk Institut ved Syddansk Universitet. I 2017 fik kemikerne 275 effekter til analyse, hvoraf 54 faldt under kategorien MDMA. Det svarer til en femtedel af de stoffer, der blev sendt til analyse på instituttet. Og det er et udtryk for, at MDMA igen er blevet mere populært:

- Der har altid været noget i omløb, mens jeg har arbejdet her. Da jeg startede for 13 år siden, var der mange tabletter med MDMA. Så har der været nogle år, hvor der ikke har været lige så meget, men for nogle år siden kom det frem igen. Både som tabletter, men som noget nyt fandtes det nu også i pulverform, siger Martin Worm-Leonhard, der er retskemiker ved Retsmedicinsk Institut i Odense.

De fleste af de MDMA-effekter, der er kommet instituttets vej, har været på under et gram, men enkelte store beslag har fået den samlede mængde op på cirka 650 gram i alt.

Det betyder jo, at du ikke ved, hvor meget du får, når du tager en given mængde stof. Det kan gå lige fra at være en næsten ikke virksom dosis til at være en meget aktiv dosis eller i nogle tilfælde en overdosis.
Martin Worm-Leonhard, retskemiker ved Retsmedicinsk Institut i Odense.
MDMA
MDMA er den forkortede udgave af Metylendioxymetamfetamin. Stoffet kendes også som ecstasy. Det kommer både i pille-, krystal- og pulverform. Renheden - altså koncentrationen - af MDMA er typisk højere i krystal- og pulverform end i pilleform.Der kan være markant forskel på, hvor rent stoffet er. Retsmedicinsk Institut i Odense oplevede i 2017 effekter med koncentrationer på alt fra 13 til 85 procent.

Ecstasy og MDMA er det samme stof, men MDMA bruges som stoffets kemiske betegnelse, mens ecstasy er det udbredte navn blandt brugere.

Indholdet og udseendet af MDMA-stoffer ændrer sig hele tiden. Den seneste tid har pulverformen været i fremdrift.

Ecstacy blev udviklet af medicinalfirmaet Merck i 1912.

Kilder: Sundhedsstyrelsen og Retskemisk Institut i Odense
MDMA-stoffet kan tage mange former. Narkoen, som af manges regnes som et fest-stof, ses blandt andet i pilleform. Arkivfoto: Colourbox
MDMA-stoffet kan tage mange former. Narkoen, som af manges regnes som et fest-stof, ses blandt andet i pilleform. Arkivfoto: Colourbox

Man ved aldrig, hvad man får

Det er politiet, der afgør, hvilke stoffer Martin Worm-Leonhard og kollegerne skal undersøge. I virkeligheden beslaglægger ordensmagten mere end det, retskemikerne ser. For det er ikke alt, der skal analyseres. Men tallene fra Retsmedicinsk Institut tegner et billede af, hvor meget MDMA der florerer blandt især unge mennesker i det fynske natteliv.

Opgørelsen viser også, at indholdet af MDMA-narkoen varierer voldsomt på Fyn. Renheden - det vil sige koncentrationen - i de produkter, som Retsmedicinsk Institut fik ind i løbet af 2017, lå på alt mellem 13 procent og 85 procent. Altså var der risiko for en styrkeforskel på cirka seks gange for brugere, der ellers indtog den samme dosis MDMA.

- Det betyder jo, at du ikke ved, hvor meget du får, når du tager en given mængde stof. Det kan gå lige fra at være en næsten ikke virksom dosis til at være en meget aktiv dosis eller i nogle tilfælde en overdosis, siger Martin Worm-Leonhard.

Skader kan ikke mærkes

MDMA har længe været betragtet som en type narko, der især udgør et problem i nattelivet. Længe var det som piller, men nyt er det, at stofferne er blevet udbredt i pulverform.

Uanset formen risikerer stofferne at kunne give brugerne akutte forgiftninger ved for store doser. Det kan blandt andet betyde forstyrrelser i hjernerytme og blodtryk, oplyser Martin Worm-Leonhard.

De negative påvirkninger kan give skader på både hjernen og de øvrige organer. Det er bare langtfra altid noget, som brugerne mærker til, når de tager stoffet første gang:

- Du kan blive så stimuleret og optursagtig på grund af det stof, du har indtaget, at du ikke mærker, hvor dårligt du har det, forklarer retskemikeren.

- Det gør det svært at følge kroppens signaler om sult, tørst, træthed, overophedning og så videre. Man kan derfor pludselig få det dårligt, hvis man har danset længe og intenst uden at have bemærket at man er træt, varm og tørstig som følge af ens rus, siger han om de farlige stoffer.

For to unge mænd på Sjælland fik festen for nylig en fatal udgang.

Har kostet to mennesker livet: Farlige stoffer flyder også på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce