Hæren gjorde faldne til syndebukke


Hæren gjorde faldne til syndebukke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danske soldater, der i 2002 døde ved missilulykke i Afghanistan blev af forsvaret gjort medskyldige i deres død. Det passer ikke viser en gennemgang af sagen.

Stik imod den daværende forsvarsledelses forklaring var tre danske soldater uden skyld i en missilulykke, som i 2002 kostede dem selv og to tyske soldater livet i Afghanistan.

Forsvarets øverste ledelse gav dengang sine tre faldne et medansvar, men i forbindelse med en rekonstruktion af forløbet, som Berlingske Tidende bringer søndag, gør centrale personer op med forklaringen.

- Det er fuldstændig udelukket, at danske soldater var skyld i ulykken, siger oberst Anders Olesen, formand for den kommission, som i 2002 undersøgte sagen.

Kommissionen slog fast, at "ingen danskere var direkte involveret i det fatale arbejde". Alligevel sagde daværende forsvarschef Jesper Helsø, at ulykken ikke var sket, hvis soldaterne havde vist "omtanke og sund fornuft".

Det førte til, at de tre faldne i pressen blev beskrevet som psykisk ustabile, mens kommissionens vurdering blev overset. Det samme gjorde kritik af de politiske og militære forberedelser til missionen.

Forsvarschefen kan have valgt at tage hensyn til, at ansvar for allierede tab var et politisk følsomt emne i Tyskland. Men ifølge chefen for de tre omkomne soldater, oberst Lasse Harkjær, burde forsvarsledelsen ikke have bidraget til at sværte de faldnes eftermæle til.

Jesper Helsø afviser overfor Berlingske Tidende, at han tog politiske hensyn og mener stadig, at danskerne var medansvarlige, fordi de inden ulykken brød sikkerhedsreglerne og ikke greb ind overfor tyskerne, da soldaterne besluttede at skille nogle gamle sovjetiske missiler ad, i stedet for at sprænge dem.

Hæren gjorde faldne til syndebukke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce