Hædret for kritisk journalistik: Aarhus vandt Spadestiksprisen

Morten Svith fra Aarhus Stiftstidende modtog tirsdag aften Spadestiksprisen 2018. Foto: Jørgen Volmer

Hædret for kritisk journalistik: Aarhus vandt Spadestiksprisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Journalist fra Aarhus Stiftstidende, en del af Jysk Fynske Medier, vandt tirsdag aften Spadestiksprisen - også kaldet provinsens Cavlingpris - foran to nominerede bidrag fra Fyens Stiftstidende.

Det blev journalist Morten Svith fra Aarhus Stiftstidende, som tirsdag aften vandt Spadestiksprisen - en pris for kritisk og undersøgende journalistik i regionale og lokale medier.

Journalisten afslørede kritisable forhold i Aarhus Kommune, hvor en chef skaffede sponsoraftaler til sin badmintonklub blandt firmaer, som havde millionkontrakter med chefens egen afdeling. Samme chef handlede i strid med reglerne for udbud, og kritikere blev fyret. Trods kommunens forsøg på at lukke sagen ned fortsatte Morten Svith sit gravearbejde og skrev mere end 100 artikler baseret på et højt antal interviews og aktindsigter.

Prisen blev overrakt på konferencen "Et spadestik dybere" i Kolding, og forinden havde Spadestiksprisens jury været gennem bunken med 28 indstillede til prisen. Heraf blev tre nomineret, alle fra Jysk Fynske Medier.

For selv om Morten Svith vandt på vegne af Aarhus Stiftstidende, så var de to øvrige nominerede også fra Jysk Fynske Medier, nemlig Fyens Stiftstidende:

Det var dækningen af Bios-sagen af fem journalister fra Fyens Stiftstidende, Jydske Vestkysten og DR Fyn. Over en flerårig periode satte de på tværs af journalistiske arbejdspladser fokus på et skrantende ambulanceberedskab i Region Syddanmark, hvor Bios i efteråret 2015 overtog ambulancedriften.

Det var også journalist Thomas Gregersen, som med kritisk sans og hårdt arbejde gravede sig frem til en sag om hemmeligholdt drikkevandsforgiftning på Nordfyn. Med en undersøgende og kritisk tilgang afdækkede han ved siden af at skrive til Ugeavisen Nordfyn, hvordan vandværket ikke havde orienteret om det giftige vand, som det ellers er lovpligtigt. Afsløringen medførte borgermøder og sagen endte på bordet hos flere ministre.

Prisen er på 100.000 kroner, og skal deles ligeligt mellem Morten Svith og Aarhus Stiftstidende.

Fyens Stiftstidende har tidligere vundet prisen, blandt andet i 2013, hvor to journalister fik prisen for serien "De skjulte rumænere".

Hædret for kritisk journalistik: Aarhus vandt Spadestiksprisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce