ANGREB: SDU-computere overtaget af hackere - sagen efterforskes internationalt
Hackere har haft held til at overtage flere computere på Syddansk Universitet (SDU)i Odense. Meningen var efter al sandsynlighed at bruge computerne til at sende ulovligt kopiere film og musik ud til et stort publikum - uden at risikere at blive fanget.

- Vi har fundet rimeligt meget stof på den ene computer, men vi er sådan set ligeglade med, hvad det skulle bruges til. Vi kan bare konstatere, at maskinerne var overtaget af nogle andre, som stjæler vores ressourcer, siger it-chef Hans Kruse Christiansen.

Hackerne udnyttede en sikkerhedsbrist i internet explorer til at komme ind gennem universitetets sikkerhedssystem (firewall). Herefter har de lige så langsomt sneget forskellige programmer ind for ikke at blive opdaget. Det blev de nu alligevel, da trafikken begyndte at tage til.

- Vi opdagede, at der skete en meget stor tilvækst af data på nogle få dage, og undersøgte så sagen nærmere, siger Hans Kruse Christiansen.

Universitetets computere blev herefter lukket ned for at få styr på problemerne.

- Vi fandt nogle IP-numre, som vi nu har indberettet til den internationale sikkerhedsorganisationen CERT (Computer Emergency Respons Team, red.).

- Vi håber de kan hjælpe os til at finde ud af, hvor hackerne kommer fra, siger Hans Kruse Christiansen.

Hans Kruse Christiansen afviser, at en offentlig institution som SDU kan sikre sig på en måde, så hacker-angreb helt kan undgåes.

- Vi er ikke et isoleret netværk, men skal være i dialog og interaktion med omgivelserne.

- Vi har en høj sikkerhed, men computersikkerhed er ikke en statisk ting - det er en løbende proces. For hver gang vi lukker ét hul, finder hackerne et nyt, siger han.

SDU står langtfra alene med oplevelsen.

Andre europæiske universiteter, ja sågar myndigheder har oplevet, hvordan hackere har overtaget computere for at bruge dem til andet, end det, de var tænkt til.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle

Nyt medicinsk forskningscenter på SDU

Engelske knuder på Uni

Ombudsmand kritiserer SDU