Hårdt mod hårdt: Bios i opgør med krævende reddere

Foto: Michael Bager

Hårdt mod hårdt: Bios i opgør med krævende reddere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ambulancetjenesten på Fyn og i Sydjylland er blevet presset af timebetalte reddere og fastansatte, der vil udnytte situationen og forhandle lønnen op. Men det skal stoppe nu. Man vil hellere køre med huller i vagtplanen og betale bod til Region Syddanmark end at føje timeansatte reddere "ublu krav" fremgår det af et referat fra et møde på en af Bios' stationer.

Bios sætter nu hårdt mod hårdt over for de timereddere og vikarer, der mener at kunne forhandle om lønnen, fordi ambulancetjenesten har haft svært ved at rekruttere nok reddere.

Det har ikke været muligt at få direktør Morten Hansen i tale, men hans sekretær bekræfter i en sms, at man "generelt er ved at normalisere forholdene omkring aflønning i forbindelse med ekstravagter - både timereddere og fastansatte."

Avisen ville ellers gerne have spurgt Bios-direktøren, om selskabet hellere vil leve med eventuelle huller i vagtplanen og manglende beredskaber samt betale bod til regionen for brud på kontrakten end at give efter for "ublu krav" fra redderne.

Sådan står det beskrevet i et referat fra et møde på Bios' station i Esbjerg 8. januar, som Fyens.dk er i besiddelse af. Her fortæller tillidsrepræsentant for Bios-redderne i Esbjerg, Peter Senger, ifølge referatet, at beslutningen er truffet efter et tillidsrepræsentantsmøde og et møde med direktøren.

Peter Senger bekræfter, at "bremsen er slået i" over for reddere, der fra 1. januar ikke vil nøjes med den overenskomstaftalte løn.

- Man skal jo ikke handle om priserne, når der er tegnet overenskomst for området, og holde et ambulanceselskab som gidsel. Det er bliver en anelse usmageligt, siger han.

Og om de mulige konsekvenser i stationens mødereferat:

- Det er jo den hårde udmelding, men det heldigvis ikke sket. Det er jo det værst tænkelige eksempel, hvis ikke andre byder ind. Men det er ikke mig, der siger det. Det er ledelsen, der har sagt det, siger han.

Han fortæller, at det blev sagt på et møde, som tre tillidsrepræsentanter havde med ledelsen, som så blev refereret på et tillidsrepræsentantsmøde.

Skal leve op til kontrakten

Samme dag som mødet i Esbjerg sendte Region Syddanmark en pressemeddelelse ud, som gjorde det klart, at Bios - og Responce - nu skal leve op til kontrakten med regionen. Ellers skal de betale en økonomisk bod til regionen.

Bios vil officielt stadig konvertere tre beredskaber til sygetransporter, selv om den løsning ikke står beskrevet i kontrakten, og derfor har regionen taget kontakt til kammeradvokaten for at få vurderet, hvad det konkret skal koste Bios i bod.

Det kan altså blive til flere, hvis Bios med fuldt overlæg vil køre med huller i vagtplanen for at stoppe udgifter til økonomisk krævende reddere.

Formand for præhospitaludvalget i Region Syddanmark Thyge Nielsen (V) vil ikke forholde sig til, hvad der bliver talt om internt i Bios. Han mener, at boderne i forbindelse med brud på kontrakten vil være så store, at Bios ikke vil kunne planlægge med huller i vagtplanen.

- Bodsystemet er trådt i kraft fra 1. januar, og fælden klapper, hvis ikke de leverer de beredskaber, de skal. Det er et meget skrapt bodsystem, der opgøres kvartalsvis bagud, siger han.

- Vi har tværtimod talt med Bios, at de skulle have ekstra beredskaber på vagt for at undgå boder. Men hvordan de gebærder sig i Bios for at fordele redderne, vil jeg ikke blandes ind i.

Bios og Responce overtog ambulancedriften i Region Syddanmark 1. september sidste år.

Hårdt mod hårdt: Bios i opgør med krævende reddere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce