Hårde odds for fremtidens lejrskoler


Hårde odds for fremtidens lejrskoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er let at enes om, at det er lejrskolerne, der må holde for, når budgetterne skæres - men svært at gøre noget ved

En gang var man på lejrskole hvert eneste år, men i dag sker det et par gange i løbet af den enkeltes karriere som skole-elev.

Hos OPAD, Odense-foreningen, der administrerer tre feriekolonier, ser man en tendens til, at det er de samme skoler, der år efter år vender tilbage til den samme koloni.

- Enten vender skolerne tilbage år efter år, ellers kommer eleverne slet ikke af sted, og det virker som om det sidste sker i halvdelen af tilfældene, siger OPAD's formand Vagn Madsen.

Lejrskoler har i de senere år stået yderst, når skolerne skulle rette sine budgetter ind efter hverdagen. Men skolerne arbejder mod tiden, for de skærer allerede i benet, siger Jørgen Drost Hundebøll, der er skoleinspektør på Ubberud Skole vest for Odense.

- Sker der ikke drastiske ændringer med budgettet, vil jeg tro, lejrskolerne helt forsvinder inden for de kommende år, siger han.

Det er Henrik Larsen (R), der er formand for Børne- og Kulturudvalget i Kommunernes Landsforening enig i.

- Den enkelte skole må vurdere sit behov for at sende eleverne på lejrskole. Men vi kommer ikke udenom, at folkeskolens kerneopgave først og fremmest er undervisning, og så synes jeg ikke, man skal overvurdere lejrskolernes betydning, siger Henrik Larsen.

Skal fritiden inddrages?

Indtil videre redder Jørgen Drost Hundebøll lejrskolen for Ubberud Skoles 9. årgang ved hjælp af loven for skolerejser, der tillader forældre at betale for at deres barn kan komme af sted.

Beslutningen om forældrebetaling kritiseres af forældreforeningen Skole og Samfund. Formand Thomas Damkjær Petersen mener, at ture med skolen skal være gratis, fordi de er en del af undervisningen, og at skolerejser er smarte skoleinspektørers påfund for at vriste penge ud af forældre ved at tage børnene som gidsler.

- Spørger du mig, vil jeg sige, at det er klart ulovligt at sende skoleklasser på rejser i den skemalagte skoletid, I stedet bør de prioritere lejrskolerne. De kan, hvis de vil, siger Thomas Damkjær Petersen, der anbefaler sine medlemmer i skolebestyrelserne at droppe al snak om skolerejser.

Alligevel vil han ikke afvise, at hans kamp har hårde odds.

- Forhandlingerne om næste års budget tegner ikke til at give skolerne flere penge. Så jeg kan ikke afvise, at den slags rejser med tiden helt overtager lejrskole-idéen, siger han.

8. klasse kan glæde sig

Forældreforeningens kritik får Jørgen Drost Hundebøll vil ikke ændre sin politik.

- Det må være hans egen tolkning. I mit univers er det urealistisk at sende en klasse af sted uden for skoletid. Vi har ikke råd til at give lærerne overarbejde ved for eksempel at skulle bruge ferie på en skolerejse, siger han og fortsætter:

- Uden skolerejse-loven ville vores 9. klasser ikke have haft mulighed for at være af sted i forrige uge.

8. årgang på Ubberud Skole har heller ingen grund til at frygte, at deres skolerejse næste år ikke bliver til noget. Skole og Samfund står nemlig alene med sin lovtolkning.

- Den største forskel på lejrskoler og skolerejser er, at lejrskoler skal have et højere fagligt indhold, siger fuldmægtig Morten Kronquist Christensen fra afdelingen for grundskole og folkeoplysning.

Halvdelen af de skoler, Fyens Stiftstidende har været i kontakt med, vælger at lade eleverne betale statens kostpengetakst på omkring 50 kroner om dagen.

Hårde odds for fremtidens lejrskoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce