Hård konkurrence: SDU vil have flere penge udefra

Prorektor ved SDU, Bjarne Graabech Sørensen, erkender vigtigheden af at skaffe eksterne midler til forskningen. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Hård konkurrence: SDU vil have flere penge udefra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syddansk Universitet får næsten halvdelen af sin forskningsfinansiering udefra. Men flere store universiteter får væsentligt flere eksterne fondsmidler. Prorektor Bjarne Graabech Sørensen erkender da også, at SDU kan gøre det bedre.

Det er et stort beløb, Eva Arnspang Christensen er blevet tildelt til sin forskning på Syddansk Universitet, hvor hun skal se nærmere på, hvordan stoffer bevæger sig gennem cellemembraner. Men de 8,1 millioner kroner, som bevillingen fra Villum Fonden lyder på, er ikke et særsyn på universitetet.

Det fortæller prorektor Bjarne Graabech Sørensen. For forskning koster mange penge, og selv om universiteterne er på finansloven og får midler herfra, så fylder eksterne bidrag fra blandt andet fonde næsten lige så meget. I hvert fald på SDU:

- Det ville begrænse os i stort omfang, hvis vi ikke havde adgang til eksterne midler. Det ville være en katastrofe for universiteterne, siger prorektoren.

- Midlerne gør, at vi kan komme meget længere. Og en ikke ubetydelig del af vores ansatte er faktisk finansieret ad den vej, fortsætter han.

De økonomiske tilskud udefra gør også, at Syddansk Universitet kan samarbejde med nogle af de største universiteter i verden, lokke udenlandske forskere til og generelt profilere sig bedre.

Bidragene kan komme mange steder fra, men ofte stammer pengene fra statslige fonde, private virksomheder, EU-midler og regioner.

Seneste regnskab fra Syddansk Universitet viser, at universitetet i 2016 fik tilført 837 millioner i basismidler fra det offentlige, mens 722 millioner kom fra eksterne kilder.

Tal fra Danske Universiteter: Så mange penge får universiteterne udefra

Kan gøre mere

Det placerer Syddansk Universitet som nummer fire ud af de otte danske universiteter i forhold til tilførslen af eksterne midler. Et pænt stykke efter både Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet og Aarhus Universitet.

- Det er klart, at et speciale-universitet som DTU har lidt lettere adgang til at få midler. Det er nemlig vanskeligere at skaffe midler til humaniora, end det er til de tekniske videnskaber og sundhedsvidenskab, siger Bjarne Graabech Sørensen.

Alligevel lægger han ikke skjul på, at Syddansk Universitet kan gøre mere for at trække flere eksterne midler til. Men universiteterne kæmper om de samme puljer, når de skal have finansieret deres forskning. Så konkurrencen er hård.

- Vi ligger som sådan jævnt, men der er muligheder for forbedringer på det her område. Og det er noget af det, vi vil fremadrettet. Så vi er selvfølgelig glade for, at hun (Eva Arnspang Christensen, red.) nu får en stor bevilling, siger Bjarne Graabech Sørensen.

Hård konkurrence: SDU vil have flere penge udefra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce