H.C. "spion" for CIA

H.C. Hansen - eller "Big Horn", som CIA kaldte ham.

H.C. "spion" for CIA

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er sjældent fuldt hus, når danske studerende skal forsvare deres ph.d., men i går strømmede studerende, historikerkolleger og journalister til Roskilde Universitetscenter. De var lovet en afsløring af tre fremtrædende danskere, som optrådte som agenter for USA under og efter Anden Verdenskrig. Og de fik, hvad de kom efter.

Foran et propfyldt auditorium og rullende tv-kameraer fortalte historikeren Peer Henrik Hansen, at amerikanerne betragtede to fremtrædende modstandsfolk og den senere socialdemokratiske statsminister H.C. Hansen som agenter for den amerikanske efterretningstjeneste.

I alt 12.000 sider om den amerikanske efterretningstjeneste fra 1943 til 1946 har den danske forsker hentet med hjem fra nationalarkivet i Washington DC. Heriblandt den amerikanske efterretningstjenestes lister over "Agents & Contacts", der noget usædvanligt både afslører danskernes dæknavne og virkelige navne.

- H.C. Hansen optræder ikke uden grund på listen. Han er der, fordi amerikanerne har kunnet bruge hans oplysninger og viden til noget. Men det er ikke nok til at konkludere, at han var agent for dem. Der skal mere forskning i de amerikanske arkiver til, siger Peer Henrik Hansen.

"Big Horn"

På listerne optræder H.C. Hansen som "Big Horn", mens de to fremtrædende modstandsfolk, major Svend Truelsen og professor Erik Husfeldt, opererede under dæknavnene "Orange Juice" og "Babylon".

Peer Henrik Hansen konkluderer, at H.C. Hansen og Erik Husfeldts samarbejde med amerikanerne er på grænsen af det lovlige, mens Svend Truelsen overskred grænsen ved at videregive hemmeligstemplede mødereferater og aftaleudkast fra Danmark og Sovjetunionens handelsforhandlinger i 1946.

Mest belastende for H.C. Hansen er, at han ifølge de amerikanske dokumenter greb ind i rivaliseringen mellem den militære efterretningstjeneste og politiets efterretningstjeneste, der kæmpede om amerikanernes gunst i 1946. På det tidspunkt var H.C. Hansen menigt folketingsmedlem, men havde tæt kontakt til Christian Madsen, der var medarbejder i politiets efterretningstjeneste. Sammen kontaktede de den amerikanske efterretningstjeneste og fortalte, at den militære efterretningstjeneste ikke leverede korrekte efterretninger til amerikanerne om blandt andet Sydslesvig.

Peer Henrik Hansen blev omfavnet af familie og kolleger, da bedømmelsesudvalget sagde god for afhandlingen og valgte at indstille ham til ph.d.-graden. (ritzau)

H.C. "spion" for CIA

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce