Mandag blev vinderen af en stor novellekonkurrence fundet. Gymnasielever har skullet skrive om rusmidler. For det er en måde at forebygge stofmisbrug på, mener rådmand for beskæftigelses- og socialforvaltningen, Brian Dybro (SF).

Et dramahold for førsteårselever på Mulernes Legatskole sidder i en rundkreds og har undervisning, da det banker på døren til klasselokalet. Ind træder rådmand Brian Dybro (SF), som straks indleder en tale til eleverne. De unge enten fniser eller kigger spørgende rundt i lokalet. Efter en kort forklaring fra Brian Dybro, beder han Alberte Fage-Lorenzen om at rejse sig.

Til siddende applaus fra hele holdet får hun overrakt blomster og et gavekort på 1.500 kroner. Alberte Fage-Lorenzen har vundet en novellekonkurrence med temaet "Unge og rusmidler" for sin novelle "Et kærlighedstrip", der beskriver en misbrugers afhængighed af kokain. Hun vandt konkurrencen foran 235 andre elever fordelt på fire gymnasier.

- Det havde jeg virkelig ikke forestillet mig, konstaterer vinderen med et stort smil.

Kokainen er hendes ven

Alberte Fage-Lorenzen ved heller ikke, at hun også lige har vundet retten til at få sin novelle trykt i avisen. Da Fyens Stiftstidendes journalist nævner det for hende, spiler hendes øjne op.

- What? Ej, det er underligt! Skal den det? Oh my god, griner hun.

Fra de omkringstående på gangen lyder opmuntringer. Blandt andre fra Brian Dybro, som har haft lejlighed til at læse novellen på forhånd.

- Den er godt skrevet og godt fortalt. Og så er det den måde, den er bygget op på, der er fantastisk god. Samtidig beskriver den lige præcis det, som er humlen ved det hele, siger rådmanden.

- Kokainen er jo blevet hendes (hovedpersonens, red.) bedste ven, og der er ikke andet, der kan få hende til at føle på samme måde. Det er de kræfter, man som misbruger er oppe imod, uddyber han.

Pegefinger virker ikke

Egentlig plejer Alberte Fage-Lorenzen slet ikke at skrive noveller. Og hun blev overrasket, da hun i første omgang fik 12 for sin aflevering. Men opgaven ramte en nerve i hende:

- Det er noget, man kan relatere til, for vi er jo 17-18 år, og vi eksperimenterer med alkohol, og med stoffer. Ikke lige mig, men folk på denne her alder kan relatere sig til det, og der er jo et stort problem med stoffer, siger hun.

Gymnasieeleven håber, at hendes novelle kan være blot et lille bidrag mod at få sat fokus på stofmisbrug. Og det har da også netop været intentionen med novellekonkurrencen, som Mulernes Legatskole, Odense Katedralskole, Sct. Knuds Gymnasium og Tornbjerg Gymnasium har bidraget med eleverne til, og hvor Odense Kommune har været partner. Nogle klasser har brugt konkurrencen i danskundervisningen, mens det i andre har været frivilligt at være med.

Brian Dybro anser konkurrencen som en anderledes måde at forebygge misbrug blandt unge på. For løftede pegefingre holder ikke i længden, hvis det står til rådmanden.

Et værktøj af flere

- Men hvis man selv har forholdt sig til, hvad der kan være det farlige ved at tage stoffer og hvilke følgevirkninger, det kan have, så tror jeg på, at der er langt større succesrate. Motivationen for at komme ud af et misbrug og på helt at undgå at komme ind i et, det ligger også meget hos en selv, siger Brian Dybro.

Men kræver det ikke hårdere virkemidler end prosa at bekæmpe stofmisbrug?

- Nej, det tror jeg faktisk ikke. Jeg tror ikke, at der er ét værktøj, vi skal bruge, men en bred palet. Noget virker for nogle, og noget andet virker for nogle andre. Det, der er vigtigt, er at de unge forholder sig til stofferne. Og det gør de på denne her måde, konstaterer Brian Dybro.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Rusmiddelkonsulent i Odense: - Vi har en kæmpe udfordring

Rusmiddelkonsulent i Odense: - Vi har en kæmpe udfordring

Et kærlighedstrip

Et kærlighedstrip