Gymnasieelev dømt for maskinpistol: Rigspolitiets cybercrime-eksperter holder liv i sagen fra Fyn

Hos Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center nord for Glostrup arbejder omkring 80 medarbejdere med tekniske undersøgelser af it-udstyr og jagten på digitale spor fra forbrydere. De ansatte vidner også i retssager. Foto: Scanpix/Mathias Løvgreen

Gymnasieelev dømt for maskinpistol: Rigspolitiets cybercrime-eksperter holder liv i sagen fra Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Knap otte måneder efter anholdelsen af en dengang 19-årig fynsk gymnasieelev arbejder it-eksperterne hos Rigspolitiet fortsat med den dømtes it-udstyr.

  • Det sker kun sjældent, at kriminelle har held til at hindre politiet i at få adgang, men nogle sager tager lang tid, fortæller operativ chef.

Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center arbejder fortsat på sagen, hvor en 20-årig gymnasieelev fra Østfyn er blevet idømt to års fængsel for at have bestilt og besiddet en maskinpistol samt en stor mængde ammunition købt på nettet.

Det bekræfter Niels Sørensen, der er operativ chef ved centret, som i daglig tale kaldes NC3.

Anklagemyndigheden har taget forbehold for, at der kan blive rejst yderligere tiltaler, hvis det lykkes politiet at få adgang til den 20-åriges it-udstyr, som har været i politiets varetægt siden anholdelsen 22. marts.

Den dømte forklarede under retssagen 25. oktober, at han anvendte en slags fiktiv computer via et styresystem på et usb-stik, og at der derfor ikke længere fandtes data vedrørende købet af maskinpistolen på selve computeren, efter han fjernede stikket fra den.

Om det er dette stik, som NC3 arbejder på at skaffe sig adgang til, vil den operative chef ikke oplyse.

- Det kan jeg ikke, for det handler om efterforskningsmetoder, og dem holder vi som regel for os selv. Vi udtaler os ikke om, hvorvidt det lykkes eller ej, for det vil næsten være det samme som at spille med åbne kort, siger Niels Sørensen.

Fordi det vil give kriminelle en idé om, hvordan de kan gøre?

- Ja, lige nøjagtig.

Om NC3
Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) hjælper politikredsene med ransagninger og jagt på elektroniske beviser i de mere alvorlige efterforskningssager. Centret tager sig deusden af cyber-kriminalitet som hackerangreb, malware, angreb mod virksomheder og offentlige institutioner.

Derudover beskæftiger centrets it-eksperter og efterforskere sig med sager om seksuelt misbrug af børn, økonomisk it-kriminalitet samt sager om ulovlig handel på nettet. Det kan eksempelvis være narkohandel, våbenhandel eller menneskehandel.

Handlen foregår ofte på The Dark Web, en del af internettet, som søgemaskiner som Google ikke har indekseret, men som kan tilgås via blandt andet Tor-browseren.

Kilde: Rigspolitiet

- Vi får låst det meste op

Generelt er det sjældent, at kriminelle har held til at forhindre politiet i at få adgang til oplysninger på it-udstyr ved hjælp af for eksempel kryptering.

- Det sker ikke ret tit. Vi er rimelig heldige og dygtige til at få det meste låst op. Men det er klart, at der er nogle ting, der kan tage rigtig lang tid, siger den operative chef.

Om en sag er værd at bruge tid på, afhænger af typen af kriminalitet. Køb af fuldautomatiske våben på nettet er blandt de sager, NC3 gerne sætter tid af til.

- Der kan være sager, der er knap så væsentlige, hvor det ikke står mål med sagen at bruge så mange ressourcer på at knække en computer. I sager om våben, som du nævner, eller børneporno bruger vi alle de muligheder, vi har, og vi prøver også af ekstra omveje for at se, om vi kan knække en krypteret computer for eksempel.

Går ud over faglig stolthed

Ifølge Niels Sørensen er det en udvikling, der går stærkt. En kamp mod tiden for såvel politiet som forbryderne.

- Der sker noget nyt hver dag på det her område. Det handler for både politiet og de kriminelle om ikke at komme bagud - og helst at være foran.

Og det bølger lidt frem og tilbage?

- Ja, det er mit indtryk. De kriminelle har den samme fordel, som de altid har haft. Det er dem, der vælger tid og sted. Og det kan vi nogle gange kun gætte os til.

Jo alvorligere kriminalitet, der er tale om, jo mere gør forbryderne for at sløre deres handlinger, forklarer Niels Sørensen, der erkender, at det indimellem lykkes at forhindre politiet i at få adgang til it-udstyr med oplysninger af interesse for efterforskningen.

- Det hører heldigvis ikke til dagligdagen, at vi har med noget at gøre, hvor vi ikke på en eller anden måde kan knække det eller få noget ud af det. Men det er da irriterende, hvis der er nogen, der er dygtigere end dig. Det går ud over den faglige stolthed, for det er dét, vi allerhelst vil. Så det arbejder vi hårdt for at lære at kunne.

Gymnasieelev dømt for maskinpistol: Rigspolitiets cybercrime-eksperter holder liv i sagen fra Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce