Grundvand overset i kommunale klimaplaner: Datagrundlaget er for dårligt

Kommunerne tager ikke højde for stigende grundvand i deres klimaplaner. Stigende grundvand er nogle steder med til at give landmænd problemer med vand på markerne. Foto: Peter Leth-Larsen

Grundvand overset i kommunale klimaplaner: Datagrundlaget er for dårligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stigende grundvand er et stigende problem, men de fynske kommuner har ikke fokus på det, når de laver planer for klimatilpasning. Statens kortlægning af grundvandet og stigninger heri er simpelthen for dårlig. I Odense Kommune har man taget konsekvensen og lavet sin egen kortlægning for EU-midler.

De fynske kommuner tager ikke højde for den stigende grundvandsstand i deres klimatilpasningsplaner. Det viser en rundringning foretaget af Fyens Stiftstidende.

Det er problematisk, men ikke overraskende, lyder det fra den grønne tænketank CONCITO, der i efteråret udgav rapporten "Robusthed i kommunale klimatilpasningsplaner".

- Da vi undersøgte kommunernes klimaplaner stod det klart, at langt størstedelen af landets kommuner havde fokus på havvand og nedbør, mens grundvand og vandløb ikke var prioriteret. Det, mener vi, er en stor risikofaktor, fordi stigende grundvand er et stigende problem, siger international chef i CONCITO Jarl Krausing, der dog ikke mener, at hele ansvaret ligger hos kommunerne.

- Det er staten, der har anbefalet, at kommunernes klimaplaner skal indeholde en kortlægning af risikoen for oversvømmelser og tiltag til at imødegå dem. Men anbefalingerne gælder kun i forhold til nedbør og havvand - ikke grundvand.

Upræcise data

Miljøstyrelsen har ellers stillet et kort over "fremtidens grundvand" til rådighed for kommunerne, men ikke én af de fynske kommuner har brugt det i deres klimaplaner. På grundvandskortet kan man både se, hvor højt grundvandet står i et givent område, og modeludregninger for, hvor meget vandstanden vil stige frem til 2050. Miljøstyrelsen skriver dog, at kortet kun er vejledende. Og det er der en god grund til, siger kommunerne.

- I forhold til grundvand er det materiale, vi har fået, alt for upræcist til at basere vores klimatilpasning på. Målingerne er lavet i kvadrater af 500 gange 500 meter - hvilket svarer til ét datapunkt for hver 25 hektar. Til sammenligning er kortlægningen for regnvand i en opløsning, hvor vi er nede på ganske få kvadratmeter, siger biolog Katrine Juul Larsen, der arbejder med klimasikring i Assens Kommune.

På grund af det mangelfulde datagrundlag er kommunerne derfor nødt til at foretage deres egen kortlægning af grundvandet, og det er både dyrt og tidskrævende. Det til trods har en enkelt kommune gjort netop dette, nemlig Odense Kommune, der dog også har haft særlige forudsætninger.

- Vandcenter Syd laver overvågningsboringer, hvor de måler grundvandsstanden i Odense, så i modsætning til mange andre kommuner har vi nogle rimelig gode data, når det kommer til grundvand. Derudover har vi været med i et EU-projekt, hvor vi fik penge til at udvikle en detaljeret bygeologisk model, hvor kortlægning af grundvandet indgår, siger Knud Søndergaard, der er kontorchef for Natur og Landbrug i Odense Kommune.

- Vi har ikke lavet generelle modeller for stigninger i grundvand og tænkt det ind i vores klimatilpasningsplan, men det er et oplagt næste skridt.

Nyt materiale

I mange andre fynske kommuner, hvor man ikke har samme ressourcer som i Odense, har man sat beregninger af grundvandsstigninger til side, indtil det datamateriale, som staten stiller til rådighed, bliver mere præcist. Og ifølge CONCITO kan det meget vel være på vej.

- Der er en del nye ting undervejs fra statslig side, og jeg har en forventning - og en forhåbning - om, at det vil indebære et opdateret kortgrundlag i forhold til grundvand. Det er der i hvert fald behov for, siger Jarl Krausing.

Hos regeringspartiet Venstre har man ikke tidligere hørt, at kommunerne skulle mangle materiale om grundvandsstanden. Men stigende grundvand er uden tvivl en problematik, man skal være opmærksom på, lyder det fra partiet fynske miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen.

- Vi ser i disse år en stigende udfordring med, at grundvandsspejlet stiger, og jeg vil klart opfordre til, at kommunerne fremover tænker dette ind i deres klimaplaner. Hvis det så betyder, at man skal have opdateret nogle oplysninger fra centralt hold, så må man jo bare se at få det gjort, siger han.

Grundvand overset i kommunale klimaplaner: Datagrundlaget er for dårligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce