Grindehvaler forsynes med sendere


Grindehvaler forsynes med sendere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FANGST: Flok i færøsk forsknings- projekt slipper med livet i behold
Færøernes naturhistoriske Museum vil mærke flere grindehvaler for at få et nærmere kendskab til bl.a. hvalernes vandringsmønster og gruppementalitet. Næste gang, en egnet grindeflok søger ind mod de færøske kyster, vil den blive drevet op på en flad kyststrækning af de færøske grindemænd, og i stedet for at blive slagtet til menneskeføde vil flokken efter kort tid blive gennet ud i havet igen.

Det sker, efter at otte hvaler af biologer fra Færøernes Naturhistoriske Museum er blevet forsynet med elektroniske sendere med batterier, der har kapacitet til at sende i godt et år.

- Vi har et beredskab klar, som uanset tidspunktet kan rykke ud lige så snart, en egnet grindeflok kommer tæt ved Færøerne. Vi har aftalt det med de færøske sysselmænd (lokale politimestre, red.), der ifølge reglerne bestemmer, at vi skal bruge en egnet grindeflok. Dernæst skal vi have et møde med grindeformændene på Færøerne i denne uge, så vi kan aftale, at de hjælper os og er indstillet på, at hvalerne skal drives ud igen, siger biolog Bjarni Mikkelsen fra Færøernes Naturhistoriske Museum.

Det er anden gang, Færøernes Naturhistoriske Museum foretager en mærkning af grindehvaler. Første gang blev fire hvaler forsynet med sendere, men flere undersøgelser er nødvendige for at klarlægge bl.a. grindehvalernes vandringsmønster.

Stabile hunner søges

- Vi søger at få et nærmere kendskab til, hvor hvalerne befinder sig om vinteren og om sommeren. Dernæst håber vi også at få et bedre kendskab til den sociale struktur. Vi har bl.a. en formodning om, at når hvalerne er ude på havet, er de ikke i så store flokke, som når de befinder sig ved de færøske kyster. I sådanne tilfælde kan flokken tælle over 100 hvaler, siger Bjarni Mikkelsen.

Ved den forrige mærkning af de fire hvaler forlod tre dyr grindeflokken og svømmede hver sin vej allerede efter en uge.

Denne gang er det planen særligt at mærke de store hunhvaler. De er mere stabile, mens hannerne i højere grad forlader gruppen .

Bjarni Mikkelsen siger endvidere, at det er håbet at modtage signaler fra de mærkede hvaler i mindst et halvt år.

Det samlede antal grindehvaler i Nordatlanten ligger på omkring 800.000 hvaler. Af disse dræber færingerne i gennemsnit 800 hvaler om året - svarende til 0,1 pct. Ifølge Den Internationale Hvalfangstkommission, IWC, kan en population tåle et fangsttryk på to pct. uden, at det går ud over bestanden.

Grindehvaler forsynes med sendere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce