Greenpeace: Datacentre undergraver regeringens klimamål

Hvem skal betale for de nye havvindmølleparker, der bliver nødvendige for at levere nok grøn strøm til datacentrene, som Google, Facebook og Apple åbner i Danmark? Selskaberne skal selv bidrage, mener SF, De Radikale og Greenpeace. I 2030 ventes datacentrene at bruge så meget strøm, at det svarer til 17 procent af det samlede danske elforbrug. Regeringen har sat som mål, at vedvarende energi i 2030 tegner sig for mindst halvdelen af Danmarks energiforbrug.

Greenpeace: Datacentre undergraver regeringens klimamål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

It-selskaber skal selv betale for grøn strøm i Danmark. Ellers ryger de danske klimamål, advarer Greenpeace.

Regeringens egne klimamål og Danmarks bidrag til Paris-aftalen kommer i fare, hvis udenlandske datacentre ikke selv sørger for at skaffe sig tilstrækkelig grøn strøm.

Det siger Tarjei Haaland, klima- og energirådgiver hos Greenpeace. Hans kommentar gælder en ny analyse, som rådgivningsvirksomheden Cowi har udarbejdet for Energistyrelsen.

Cowi vurderer, at Apples, Googles og Facebooks kommende datacentre i Danmark sluger så meget strøm i 2030, at det svarer til op mod 17 procent af det samlede danske elforbrug.

- Danmark skal ikke blot lægge sig fladt ned og stille vores grønne strøm til rådighed for dem, der kommer og skal bruge så meget strøm. Det må de selv være med til, siger Haaland.

Regeringen bliver nødt til at kræve, at de internationale it-giganter bidrager, hvis den skal nå sit erklærede mål om mindst 50 procent vedvarende energi i 2030.

- Apple, Facebook og Google har for flere år siden lovet, at deres strømforbrug skal være 100 procent vedvarende energi, siger Tarjei Haaland.

Hvis it-selskaberne virkelig skal leve op til det, må det betyde, at de selv bygger eller finansierer den ekstra grønne energi, der skal til, tilføjer han.

Hvis datacentrene ikke selv sørger for den ekstra kapacitet i takt med, at de bliver bygget, så risikerer vi, at der det bliver sort strøm fra kul, der skal leveres, siger Haaland.

- Og det er imod alt, hvad Danmark skal gøre for at leve op til Paris-aftalen.

Den internationale aftale fra 2015, som kun USA står uden for, har som mål at bremse den globale opvarmning ved 2 eller helst 1,5 grader.

Et andet problem ved datacentrene er de store mængder overskudsvarme, de frembringer. Afgiftssystemet gør det i dag urentabelt at bruge energien, hvor den hører hjemme - nemlig som fjernvarme.

Det bliver et af temaerne i de snarlige forhandlinger om en ny energiaftale for 2021-2030.

FAKTA: It-giganternes datacentre i Danmark
I de kommende år opfører internationale tech-mastodonter mindst fem datacentre i Danmark. Flere kan være på vej, forudser rådgivningsvirksomheden Cowi i en ny analyse for Energistyrelsen.

Datacentrene bruger så meget strøm, at Danmarks omstilling til grøn energi bliver udfordret. I mangelsituationer kan Danmark blive tvunget til at importere kulkraft fra Tyskland.

* Datacentre er store haller fyldt med computerservere, som leverer tjenester til hele verden via dataforbindelser, eksempelvis iTunes.

* Bag datacentrene står it-mastodonter som Google, Apple og Facebook. Centrene bruger enorme mængder strøm og har derfor brug for en sikker elforsyning.

* Cowi anslår, at strømforbruget på datacentre i Danmark fra 2019 vil stige til 7 terawatt-timer (TWh) i 2030 - svarende til knap 17 procent af det samlede danske elforbrug.

* Der er i øjeblikket fem offentligt kendte datacentre på vej i Danmark.

* Apple åbner i 2019 et datacenter ved Foulum nær Viborg og har yderligere et center på vej i Kassø ved Aabenraa.

* Google har ligeledes købt en grund i Kassø ved Aabenraa med henblik på at opføre et datacenter. Selskabet har også købt en grund uden for Fredericia til et datacenter.

* Facebook har reserveret en grund til et datacenter i Fraugde sydøst for Odense.

* It-selskaberne har på forhånd bekendtgjort, at deres datacentre kommer til at køre på klimavenlig, CO2-neutral elektricitet.

* Det statslige selskab Energinet står for planlægningen af det danske transmissionsnet, så det kan håndtere den nødvendige mængde strøm.

Kilder: Cowi, Energistyrelsen.

Greenpeace: Datacentre undergraver regeringens klimamål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce