Gravide er kastebolde

Kultursociolog Emilia van Hauen. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Foto: Yilmaz Polat

Gravide er kastebolde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kultursociolog Emilia van Hauen mener, at brugen af doulaer er en tidstypisk trend

Hvorfor tror du, at flere gravide benytter sig af privat fødselshjælp?

- Det er først og fremmest en omsiggribende professionalisering af det private liv, der er ved at slå igennem for fuld skrue. Godt hjulpet på vej af selvhjælpsbølgen. Det er typisk, at når vi begiver os ud på ukendt farvand, vi vil forberede os så godt som muligt, så tingene bliver, som vi godt vil have dem. Vi bruger i stigende grad terapeuter, personlige trænere, karrierevejledere og coahes. Det handler om livskvalitet, og vi er vant til at tænke på den måde. Den tendens, som doulaer indgår i, er en professionalisering af det private.

Er der noget særligt i forhold til doulaer?

- Det specielle for gravide og fødende er, at de er kastebolde i systemet. De kommer til den ene og den anden jordemoder og til forskellige læger. Der mangler en rød tråd i noget, der potentielt kan være livstruende. Her kan doulaen være garant for oveblik og sammenhæng. Doulaen bliver advokat, en slags livvagt for den gravide.

Hvilke andre grunde kan der være til at købe sig til personlig fødselshjælp?

- Det er enormt komplekst at være menneske i dag og vi lever under det, som jeg kalder for et succestyranni. Jeg har talt op, at der er 14 livsområder, som de fleste vil mene, at de skal have rimeligt meget styr på, blot for at være en "normal" succes - og det i sig selv er super stressende. Det er helt vildt, og det er helt gængse områder som job og bolig. Der er også høje krav om perfektion, som påvirker os og vores valg. Den tredje ting er, at vi har en vidensbaseret tilgang til tingene.En specialisttilgang. Det er tankegangen om, at hvis blot vi ved nok og gør de rigtige ting, så er livet sikret på den måde, som vi ønsker det. Sådan en forsikring er doulaen.

Skyldes brugen af doulaer og andre personlige hjælpere, at vi er blevet mere egocentrerede?

- Nej. Jeg hører det hele tiden, men sådan har mennesker i virkeligheden altid været. I stenalderen begyndte vi også at gå med kniv for at overleve. Det har altid handlet om overlevelse. Der er en individualitet, som tog fart i 80´erne, men der er også fokus på fællesskab, og det ene udelukker ikke det andet. Jeg ser det mest tendensen som en professionalisering af det private.

Er du overrasket over, at flere gravide ønsker en doula?

Nej, det undrer mig ikke. Ikke en pind.

Gravide er kastebolde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce