Grand National - ti minutters drama: Otte grunde til, at 600 millioner følger med


Grand National - ti minutters drama: Otte grunde til, at 600 millioner følger med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det meste af Storbritannien og Irland går i stå i cirka 10 minutter lørdag klokken 18.15, når 40 galopheste i løbet af godt 7,2 kilometer forcerer 30 forhindringer. Grand National Steeplechase er en national begivenhed og en del af den britiske kulturarv.Journalist og hestesportsekspert Jørgen Volmer fortæller dig her alt det, du skal vide om løbet.

1. Nationalt klenodie
600 millioner skønnes at se med over hele verden, når 40 heste dyster i Grand National Steeplechase lørdag eftermiddag på Aintree-banen ved Liverpool. Foto: Darren Staples/Reuters/Scanpix

Grand National Steeplechase er en klassisk, national sportsbegivenhed på linje med FA Cup-finalen og The Boat Race mellem Oxford og Cambridge. Mens rodysten på Themsen ikke har international bevågenhed mere, har Grand National stadig publikum over hele verden med tv-transmission til over 140 lande. Det kaldes med rette verdens hårdeste løb.

Det skønnes, at 600 millioner verden over kigger med. Løbet har været sendt på tv siden 1960 og i radioen siden 1927. Grand National har været afviklet siden 1839, kun de to verdenskrige har kunnet stoppe det, og i år rides det for 171. gang.

2. Masser af penge på spil

Ni millioner briter skønnes at følge løbet på tv - og cirka 75.000 er til stede på Aintree-banen ved Liverpool. Langt de fleste af dem har et pund - eller mange - på højkant. På mange arbejdspladser laves der interne væddemål, hvor alle har hver sin favorithest.

Det skønnes, at der spilles for 1,3 milliarder kroner på udfaldet - cirka tre gange så meget, som der spilles på heste for i Danmark på et helt år.

Førstepræmien til ejeren af den vindende hest er den højeste i forhindringssporten - en halv million pund - cirka 4.250.000 kroner.

3. Ingen kvinder har vundet

I 1977 red den første kvinde med i Grand National, og i dag rider flere og flere kvinder med i de store løb. Chancen for en kvindelig vinder er i år større end tidligere med hele tre kvindelige ryttere til start, alle på heste, der på papiret ikke er helt chanceløse.

En af de tre, Katie Walsh, har tidligere været nr. tre i løbet, den bedste placering nogensinde for en kvindelig rytter.

4. Masser af dramatiske styrt

Hvert år sker der styrt. Det mest spektakulære fandt sted i 1967, hvor alle heste på nær en enkelt styrtede og nærmest blev filtret ind i hinanden. Den eneste hest, der nåede frelst gennem massesammenstødet, hed Foinovan, og selv om flere af rytterne fik fat i deres heste og optog forfølgelsen, nåede de aldrig op til Foinovan, som vandt til odds 100.

Den forhindring, hvor massestyrtet skete, hedder nu bare Foinovan. Mange af de andre forhindringer har også navne, de meste kendte Becher's Brook, Valentine's Brook, Canal Turn og The Chair, alle med hver deres historie.

5. Sport eller dyrplageri

Hvert år er diskuteres det, hvorvidt det er dyrplageri at lade hestene løbe så langt og springe så meget. Tidligere var det ikke usædvanligt, at løbet kostede en eller to heste livet, fordi de kom så slemt til skade, at de måtte aflives på banen - bag store presenninger, så tv-seere og publikum blev forskånet for det værste.

Dyreværnsaktivister har flere gange forsøgt at få løbet stoppet - uden held. For få år siden blev flere af forhindringerne modificeret, så de nu ikke er farlige som før, og noget af kritikken af forstummet. Seneste dødsfald var i 2012.

6. Bob Champion besejrede kræften - og vandt Grand National

Hvert år sin skæbnehistorie. For eksempel i 1981, hvor Bob Champion fik lov at ride hesten Aldiniti, selv om han få måneder før var alvorligt syg af testikelkræft og nærmest dødsdømt. Han kom sig - og vandt løbet. Blev en folkehelt, årets sportsnavn og fik en MBE-orden.

Han lever stadig og har rejst mange millioner til velgørenhed i årenes løb. Bob Champions historie blev to år efter sejren til filmen "Champions" med John Hurt i hovedrollen.

7. Største succes: Red Rum vandt tre gange

I 1970'erne var Red Rum hesten, alle talte om. Den vandt det store løb tre gange og blev to gange nr. to i årene 1973-1977. Det har ingen andre været i nærheden af hverken før eller siden.

Red Rum var mere berømt i Storbritannien end Tarok i Danmark, og da Red Rum døde, 30 år gammel, i 1995, var der nærmest landesorg. Red Rum er begravet under målstregen på Aintree-banen.

8. Største flop: Dronningens hest kollapsede

Det er nemmere at få fiasko end succes i det store løb. Selv for en dronning. For det største flop af dem alle har direkte forbindelse til det engelske kongehus, som i flere generationer har ejet væddeløbsheste.

For øjnene af sin ejer, The Queen Mother, nuværende dronning Elizabeths mor, var hesten Devon Loch på vej mod en sikker sejr i 1956, da den kollapsede knap 40 meter fra målstregen og aldrig kom i mål. Rytteren var en vis Dick Francis, som senere skrev et hav af spændingsromaner, der alle foregik i væddeløbsverdenen. Han kom sig aldrig helt over skuffelsen, siges det.

Dronningens kommentar: Oh, that's racing - åh, sådan er væddeløb.

Grand National - ti minutters drama: Otte grunde til, at 600 millioner følger med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce