Grænsen der skiller og samler


Grænsen der skiller og samler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hækken er en mur mellem dit og mit, og den pirrer, for hvad er der på den anden side?

Hertil og ikke længere! Sådan siger hækken, hvad enten den brøler det med krasse torne eller hvisker det med bløde bøgeblade.

- Hækken er en grænse, og så snart du har en grænse, er der noget, der hedder os, og noget, der hedder dem. Derfor er den sociologisk interessant, siger sociolog og debattør Henrik Dahl.

Henrik Dahl har netop skrevet bogen "Den usynlige verden" om forstadsdanmark, hvor hækkene hersker.

- Grænser er altid svære, fordi det er din ejendomsret på den ene side og min på den anden. Der er forskellige regler på hver side af grænsen. Men sådan en hæk eller en grænse kan også kan fremme, at man mødes og er sammen, siger han.

Fjendskab og anonymitet

Henrik Dahl forsvarer i sin nye bog de forstadskvarterer, som den intellektuelle elite kun har hån, skuldertræk og udtryk som ligusterfascisme til overs for.

- Det er uberettiget. I virkeligheden er der ofte et stærkt og godt naboskab i forstæderne. Her fungerer det civile samfund enormt godt. Den del af livet, der ikke er reguleret af staten, men hvor det er venskab og solidaritet, der regulerer, at man er sammen med andre mennesker, siger Henrik Dahl.

Akkurat som med en landegrænse kan man godt være nysgerrig og have sympati med dem på den anden side. Men den største solidaritet vil altid være hos dem på ens egen side af hækken. Og hække er også konflikter.

- Den er en grænse, der rummer mulighed for fjendskab og anonymitet, siger Henrik Dahl.

Uenighederne mellem naboer handler tit om, hvor høj, bred og trimmet sådan en biologisk mur skal være.

- Den er et æstetisk objekt. Derfor kan der opstå uenighed om, hvilken standard den skal have.

Hækken i hovedet

- Man kan have forskellige forestillinger om, hvilke aktiviteter, der skal finde sted på hver side af hækken. Og så er det jo en meget tynd og næsten abstrakt grænse. Du kan jo sagtens lugte, når naboen griller, og når naboens børn larmer, siger Henrik Dahl.

Hækkene er i virkeligheden mest i hovederne på dem, der klipper dem.

- En halvanden meter høj hæk er jo ikke nogen særlig brutal grænse - mere en markering af, at den er der, siger sociologen.

Grænsen der skiller og samler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce