Medlemmerne strømmer til Alternativet. På Fyn er sket mere end en tidobling på et år, og nu ruster partiet sig til kommunalvalget næste år.

Medlemmerne strømmer for øjeblikket ind i Alternativet. På Fyn er der nu 627medlemmer, og det er mere end en tidobling i løbet af et år. Men hvem skal være de lokale udgaver af Uffe Elbæk, der kan trække stemmer, når der næste år er kommunalvalg?

Den jagt er i fuld gang, og første skridt er at få dannet lokalafdelinger, så partiet for første gang kan optræde på stemmesedlerne ved kommunalvalget til næste år.

- Vi vil selvfølgelig gerne være repræsenteret i alle byråd, siger formanden for Fyns Storkreds, Thor Loldrup.

Han er 37 år og arbejder som snedker på en møbelfabrik og håber at finde tiden til selv at stille op til Odense Byråd, hvor det ambitiøse mål er at få tre byrådsmedlemmer.

På kortet herunder kan du se, hvor mange medlemmer partiet har i hver kommune.

(Artiklen fortsætter under kortet.)

Svendborg var først

I Odense Kommune har partiet 267 medlemmer, og 1. marts holdes stiftende generalforsamling for at få dannet en lokalafdeling.

Den første fynske lokalafdeling blev dannet i december i Svendborg, hvor formanden, gymnasielærer Karl Magnus Bidstrup, agter at stille op til byrådet for at sætte et grønt præg på de lokale beslutninger.

En anden svendborgenser er for øjeblikket partiets eneste fynske folketingsmedlem, Nicolaj Amstrup, der vikarierer for den sygemeldte Roger Matthisen. Om han vil stille om til byrådsvalget, ved Nicolaj Amstrup endnu ikke.

- Men det er meget vigtigt at have et lokalt bagland som folketingsmedlem. Jeg har afsindig meget brug for at høre, hvad medlemmerne brænder for, og det er vigtigt, at vi ikke lever i vores egen Christiansborg-verden, siger han.

Forsker: Kan blive svært

Trods partiets aktuelle medvind forventer kommunalforsker ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær, at det kan blive meget svært at slå igennem ved kommunalvalget.

- Erfaringen viser, at der kan gå mange valg, før et nyt parti får et lokalt gennembrud, siger han.

Den første forudsætning er, at partileder Uffe Elbæk til november næste år er et hit blandt vælgerne.

- Men det er også meget afgørende, hvem de lokale kandidater bliver og om de formår at gribe de lokale dagsordner og har en formuleret politik lokalt, siger Ulrik Kjær.

  • Bakkær_Birgit_(2015)_002

    Af:

    Politisk journalist samfundsredaktionen. Udover politik allround har jeg særligt fokus på de fynske kommuner, trafikpolitik og kirkeforhold og har stået bag kampagner som "Fyn under forvandling", "Velfærd-hvad vil du ofre?", den fynske kirkegang, demokratikampagnen "Fyn for folket", "Ved vejkanten" og kampagne om broafgiften på Storebælt. Baggrund: Jeg har været lokalredaktør på Fyns Amts Avis i Ringe, siden lokalredaktør Midtfyns-redaktionen Fyens Stiftstidende og siden 2010 samfundsredaktionen Fyens Stiftstidende.