Det er højsæson for haveuheld, men mange kan undgås, hvis du bruger din sunde fornuft.

1. Beskyt dine øjneØjenskader er en af de hyppigste skadestyper i forbindelse med havearbejde. Brug derfor beskyttelsesbriller eller visir, når du bruger hækkeklipper, så du undgår at skade dine øjne, hvis en gren svirper tilbage mod dig.

2. Stabil stige og 'fodmand'Sørg for, at din havestige står stabilt. Tjek underlaget for ujævnheder, inden du kravler op i højderne. Udfør ikke arbejde i en højde, der er mere end fem meter målt fra underlaget til trinnet, du står på. Stå aldrig på stigens tredje øverste trin, og husk en 'fodmand' til at støtte på nederste trin af stigen, når du er højt oppe.

3. Lad de professionelle komme tilBeskæringsarbejde er skyld i adskillige haveuheld. Kombinationen af stige, motorsav, trækrone og amatør er en farlig cocktail. Lad derfor professionelle komme til, når det gælder træfældning og beskæring af store træer.

4. Drop blomsterpindeMan får blomsterpinde i øjnene, når man står og fedter med de opbundne stauder. Benyt hellere afrundede stativer eller snor.

5. Vedligehold dit udstyrLad være med at ændre på eller pille ved sikkerhedsanordninger. Sørg for, at hækkeklipper, plæneklipper og stige er i orden.

6. Stop/sluk for hække- eller plæneklipperen Udvis forsigtighed, når du rengør og vedligeholder redskaberne. Mange uheld sker, fordi man ikke sikrer sig, at motoren er slukket, når man fjerner hæk-, gren-, eller græsaffald.

7. Pas på ryggen Hvis din fysiske form ikke er til hårdt arbejde, så begynd i det små. Start med en let opgave, så kroppen kommer i gang, varier dit arbejde i løbet af dagen og få rigeligt med væske.

8. Husk den rigtige påklædning Beskyt din bare hud mod nærkontakt med grensakse og andre skarpe redskaber med praktisk tøj.

9. Brug sikkerhedsudstyrNår du arbejder med store motoriserede eller elektriske haveredskaber, så husk sikkerhedsbukser, sikkerhedssko, sikkerhedshandsker og hjelm med visir og høreværn.

10. Læs brugsanvisningen Sæt dig ind i, hvordan dine motoriserede haveredskaber fungerer, før du går i gang. Få gerne instruktion af en person, der har erfaring med for eksempel motorsav.

Kilde: Domea.dk

  • Michael Bager

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktion i Odense. Jeg skriver både til Fyens.dk, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Jeg har tidligere været mad- og boganmelder på avisen, arbejdet som webjournalist og været nyhedsredaktør på den tidligere radio Klubben i Fynske Medier, Jeg bor i Odense med min datter.

Mere om emnet

Se alle
Nye tal: Tusindvis af danskere på skadestuen efter haveuheld

Nye tal: Tusindvis af danskere på skadestuen efter haveuheld

3
Overlever: Flishugger flænsede kvindes arm i sommerhus

Overlever: Flishugger flænsede kvindes arm i sommerhus